Print this page

Foto: SME Foto: SME

Po tom, ako polícia pri výsluchu žiadala od investigatívneho novinára, aby vyzradil zdroje, lebo ho nepovažuje za novinára, Medzinárodný tlačový inštitút poslal na Slovensko zásadné vyhlásenie.

 

 

Nicholson v minulosti pracoval pre Slovak Spectator, SME a Trend v súčasnosti píše investigatívne články ako novinár na voľnej nohe. A hoci je na Slovensku známy hlavne ako investigatívny novinár, odrazu pri výsluchu "novinárom" nebol. Policajtom podľa jeho slov chýbal novinársky preukaz alebo príslušnosť k vydavateľstvu.

„Počas posledného policajného výsluchu som sa od vyšetrovateľa dozvedel, že ak nemôžem dokázať, že som novinár disponujúci nejakým úradným preukazom alebo zmluvou, nemám právo chrániť identitu svojich informačných zdrojov v súlade s Tlačovým zákonom z roku 2008," napísal na svojom blogu Nicholson, ktorý bol predvolaný ako svedok v prípade trestného stíhania neznámeho verejného činiteľa, ktorý čelí obvineniu zo zneužitia svojich právomocí.

„Polícia sa domnieva, že táto osoba mi poskytla prepisy odpočutých telefonických rozhovorov medzi údajným členom organizovanej zločineckej bandy Liborom Jakšíkom a vysokopostaveným dôstojníkom Policajného zboru SR Stanislavom Jankovičom Vyšetrovateľa zaujímalo, kto mi poskytol spomínané prepisy, ktoré sa stali základom blogu pod titulkom „Jaromír Čižnár a jeho neprokurátorské okolie".

Medzinárodný tlačový inštitút so sídlom vo Viedni (IPI) je presvedčený, že Nicholson je "novinár", ktorý má nárok na ochranu informačných zdrojov a obsahu podľa slovenského aj medzinárodného práva.
Vzhľadom k tomu, že má niekoľko ročnú prax ako novinár aj ako investigatívny reportér, a že sa tejto práci aj naďalej venuje a sám seba považuje za novinára, IPI považuje Nicholsona za novinára, ktorý má nárok na ochranu podľa Tlačového zákona SR z roku 2008.
„V súlade s tým je IPI je presvedčený, že nátlakom, aby zverejnil zdroje, sa poruší tlačový zákon, ktorý ukladá novinárovi ochranu informačných zdrojov," píše IPI.

Nicholson má podľa IPPI nárok aj na ochranu podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý v článku 10 zaručuje právo na slobodu prejavu, ako aj právo na zabránenie úniku dôverných informácií.

Denník Sme informoval, že Nicholsona preveruje inšpekcia ministerstva vnútra, či je skutočne novinárom.