Print this page

V Severodonecku sa bojuje v uliciach, pri evakuácii zomrel francúzsky novinár Reprofoto TF1

V uliciach východoukrajinského Severodonecku sa odohrávajú tvrdé boje s ruskými vojakmi a obete pribúdajú každou hodinou, povedal v telefonickom rozhovore s agentúrou AP starosta mesta Oleksandr Strjuk. Ruskí vojaci podľa neho postupujú k centru úplne zničeného mesta. V Luhanskej oblasti dnes zomrel francúzsky novinár, ktorý sledoval jeden z pokusov o evakuáciu civilistov.

 

"Počet obetí rastie každú hodinu, ale uprostred pouličných bojov nedokážeme počítať mŕtvych a ranených," uviedol starosta. V meste je podľa neho asi 12 000 až 13 000 civilistov. Pred vojnou mal Severodoneck vyše 100.000 obyvateľov. Tí, ktorí zostávajú, sa pred bombardovaním uchýlili do pivníc či krytov.

Moskva sa snaží ovládnuť celú oblasť Donbasu a Severodoneck je z tohto pohľadu kľúčový, poznamenala AP. Mesto Rusi vzali útokom po tom, čo sa ho bezúspešne pokúšali obkľúčiť.

Podľa starostu sú v Severodonecku prerušené dodávky energie a tiež komunikačné linky. Ruské delostrelecké útoky zničili kritickú infraštruktúru a 90 percent budov, píše AP. Podľa odhadov starostu v meste od začiatku vojny zomrelo 1500 civilistov, a to ako kvôli útokom samotným, tak aj kvôli chýbajúcim liekom a nemožnosti dostať sa k náležitej zdravotnej pomoci.

Gubernátor Hajdaj uviedol, že pri pokuse o evakuáciu desiatich ľudí humanitárnym vozidlom zomrel francúzsky novinár. Z priloženej fotografie novinárovej akreditácie vyplýva, že sa volal Frédéric Leclerc Imhoff. Podľa šéfa Luhanskej oblasti pracoval pre stanicu BFMTV.

"Evakuácia bola oficiálne zastavená," uviedol gubernátor s tým, že obrnené evakuačné auto išlo vyzdvihnúť desať ľudí, keď sa dostalo pod nepriateľskú paľbu. "Akreditovaný francúzsky novinár bol smrteľne zranený na krku, keď dokumentoval evakuáciu. Hliadkujúceho policajta zachránila jeho prilba," napísal Hajdaj na komunikačnej platforme Telegram.

Informácie luhanského gubernátora podľa agentúry AFP následne potvrdil francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Rád by som znova zdôraznil bezpodmienečnú podporu Francúzska tým, ktorí plnia náročnú úlohu a poskytujú informácie z miest bojov," napísal Macron na twitteri.

Francúzska Národná protiteroristická prokuratúra (PNAT) oznámila, že po smrti Leclerca Imhoffa začala vyšetrovanie vojnových zločinov. Týka sa aj zranení, ktoré pri reportáži utrpel jeho kolega Maxime Brandstaetter, uviedla PNAT.

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová, ktorá dnes navštívila Ukrajinu, oznámila, že požiadala aj ukrajinské úrady o rýchle a transparentné vyšetrovanie. "Je to dvojnásobný zločin, keď je cieľom humanitárny konvoj a novinár," povedala Colonnaová.

Na Ukrajine za viac ako tri mesiace ruskej invázie zomrelo už niekoľko ukrajinských aj zahraničných novinárov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom posolstve uviedol, že Leclerc Imhoff bol 32. pracovníkom médií zabitým od začiatku ruskej invázie. Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) uviedla, že na Ukrajine zaregistrovala najmenej osem novinárov zabitých pri výkone svojho povolania. "Úprimnú sústrasť Fredericovým kolegom a rodine," dodal Zelenskyj.

V polovici marca ruskí vojaci v Irpini zastrelili spolupracovníka denníka The New York Times Brenta Renauda, ​​ktorý ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Krátko na to Rusi neďaleko Kyjeva zabili írsko-francúzskeho kameramana americkej stanice Fox News Pierrea Zakrzewského a miestnu spolupracovníčku tímu Oleksandru Kuvšynovú. Priamo v Kyjeve zomrela 23. marca pri ostreľovaní ruská novinárka Oxana Baulinová, ktorá pracovala pre opozičný portál The Insider. Koncom apríla taktiež v Kyjeve zomrela pri raketovom údere na obytný dom ukrajinská spolupracovníčka Rádia Svoboda Vira Hyryčová.

Obetí vojny na Ukrajine medzi žurnalistami bolo ale viac. Výboru na ochranu novinárov (CPJ) v polovici mája uviedol, že na Ukrajine bolo pri spravodajskom pokrývaní bojov celkovo zabitých sedem novinárov . U najmenej šiestich ďalších žurnalistov potom CPJ vyšetruje, či ich smrť súvisela s novinárskou prácou.