Print this page

Ruské úrady zadržali advokáta, ktorý obhajuje Safronova potom, čo odsúdil ruský útok Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Ruské úrady zadržali advokáta, ktorý obhajuje bývalého novinára Ivana Safronova, obvineného zo spolupráce s českou rozviedkou a z vlastizrady. Advokát Dmitrij Talantov o tom stihol informovať na facebooku. O deň skôr právnik kritizoval ruský raketový útok na nákupné centrum v ukrajinskom Kremenčuku. Polícia v Moskve okrem toho zadržala aj opozičného politika Iľju Lašina, ktorý otvorene vystupuje proti vojne na Ukrajine.

Trestné stíhanie Safronovovho advokáta podľa stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda začali úrady kvôli tomu, že údajne šíril nepravdivé informácie o ruských ozbrojených silách. Právnik je teraz na oddelení vyšetrovacieho výboru, federálnej kriminálnej ústredne, v Udmurtskej autonómnej republike, ale má byť prevezený do Moskvy a postavený pred súd.

V pondelok advokát odsúdil ruský útok na ukrajinský Kremenčuk, pri ktorom podľa doterajších informácií z ukrajinských médií zahynulo najmenej 20 ľudí a ďalších šesť desiatok ľudí utrpelo zranenie. Vyše tri desiatky ľudí je po útoku nezvestných. "Dnešná hrozná udalosť v Kremenčuku - to má tiež byť časť denacifikácie? Vaše druhé meno je verbež," napísal na facebooku právnik. Ironicky pritom poukázal na výroky Moskvy, že Ukrajinu treba "denacifikovať". Tento mesiac tiež na sociálnych sieťach o prejave ruského prezidenta Vladimíra Putina napísal, že vojde do učebníc psychiatrie.

Za šírenie klamlivých správ o pôsobení ruských ozbrojených síl na Ukrajine hrozí v Rusku až 15 rokov väzenia. Za takéto správy sú ale považované všetky informácie, ktoré nie sú presne v súlade s oficiálnym výkladom Moskvy.

Talantovho klienta Safronova zatkla v júli 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tajná služba tvrdí, že novinára v roku 2012 zverbovala česká rozviedka. Safronov podľa FSB odovzdával tajné informácie o dodávkach ruských zbraní. Safronov vinu odmieta a tvrdí, že je prenasledovaný za svoju skoršiu žurnalistickú prácu.

Nezávisle na advokátovi ruská polícia v pondelok večer zatkla moskovského komunálneho politika Jašina. Úrady ho obvinili z neuposlúchnutia policajta a zatkli ho na 15 dní. Jašin o tom informoval na sociálnej sieti Telegram. Podľa jeho slov ho polícia zadržala z ničoho nič, keď sedel na lavičke v parku. Odmietol, že by policajtom kládol odpor.

Jašin, moskovský komunálny politik, je podľa serveru Meduza jeden z mála ruských opozičných politických predstaviteľov, ktorí zostali v Rusku a verejne vystupujú proti vojne na Ukrajine. V máji polícia s Jašinom štyrikrát spísala protokol o spáchaní priestupku v podobe "diskreditácie ozbrojených síl Ruskej federácie". V prípade opakovania sa tento novo zavedený priestupok mení na trestný čin, za ktorý v Rusku hrozí dlhší pobyt vo väzení. Jašinovi úrady nakoniec v máji uložili pokutu 90-tisíc rubľov.