Print this page

V Mexiku zabili ďalšieho novinára Ilustr. reprofoto EP

Na severe Mexika dnes zastrelili ďalšieho novinára. Ide o dvanásteho zamestnanca médií, ktorý od začiatku roka zomrel v krajine násilnou smrťou. Mexiko je považované za jednu z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. Úrady sľúbili, že smrť dôkladne vyšetria, uviedla agentúra AP.

Štyridsaťsedemročného Antonia de la Cruza zastrelil neznámy útočník v okamihu, keď novinár vychádzal zo svojho domu v meste Ciudad Victoria v štáte Tamaulipas na severe krajiny. Tento štát vykazuje vysokú mieru násilia kvôli aktivitám kriminálnych gangov.

De la Cruz pracoval ako reportér v miestnom denníku Expreso. Písal napríklad o dopadoch zmien klímy a tiež o korupčnom škandále bývalého starostu mesta. "Nikdy sa nám nezveril so žiadnymi obavami," uviedol šéfredaktor denníka Miguel Domínguez.

Guvernér štátu Tamaulipas Francisco García Cabeza de Vaca uviedol, že úrady násilnú smrť dôkladne vyšetria, aby "tento zbabelý čin nezostal nepotrestaný". Prokuratúra uviedla, že útokom sa bude zaoberať špeciálna jednotka.

Od začiatku roka v Mexiku zomrelo už 12 novinárov a ďalších zamestnancov médií, napríklad fotografov či kameramanov. Ak sa nepočítajú krajiny, v ktorých sa bojuje, patrí Mexiko ku krajinám s najvyššou mierou násilia voči pracovníkom v médiách, uviedli predtým Reportéri bez hraníc. Samotný denník Expreso čelil v minulosti niekoľkým útokom. V roku 2012, keď vrcholili strety medzi drogovými kartelmi, pred sídlom redakcie vybuchla bomba nastražená v aute. O šesť rokov neskôr redakcia dostala balíček, v ktorom bola ľudská hlava, čo bolo varovanie denníka, aby nepísal o násilí v meste a okolí.