Print this page

NASA zverejnila unikátne fotografie zachytávajúce galaxie či hmloviny ako nikdy predtým (FOTO) Zdroj: NASA, ESA, CSA, and STScI

Americká vesmírna agentúra NASA dnes so svojimi partnermi z európskej vesmírnej agentúry ESA a kanadskej CSA zverejnila prvé plne farebné snímky zhotovené vesmírnym teleskopom Jamesa Webba, ktorý od januára tohto roku z pozície vzdialenej 1,5 milióna kilometrov od Zeme pozoruje vesmír. Prvý film, ktorý zachytil kupu galaxií SMACS 0723, zverejnila NASA na brífingu v Bielom dome už v noci na dnešok SELČ. Ďalšie štyri snímky zachytávajú zrútenú hviezdu, tancujúcu galaxiu, analýzu exoplanéty a hmlovinu plnú hviezd.

Snímky NASA spoločne s partnermi zverejnila počas hodinového programu. "Prinesieme ľudstvu nový pohľad na vesmíre a je to pohľad, aký sme nikdy predtým nevideli," povedal šéf NASA Bill Nelson minulý mesiac novinárom.

Prvá zo snímok zachytávajúca skupinu galaxií je najhlbším a najostrejším infračerveným záberom vesmíru, ktorý bol doteraz urobený. Je na ňom veľké množstvo hviezd, s masívnymi galaxiami v popredí a ďalšími mimoriadne vzdialenými galaxiami rozmiestnenými po celej ploche snímky. Zachytáva svetlo z obdobia nie dlho po Veľkom tresku, ktorý podľa vedeckých odhadov nastal pred zhruba 13,8 miliardami rokov.

Jasné svetelné body uprostred snímky sú kupou (skupinou niekoľkých stoviek až tisícov galaxií) SCMACS 0723. Kupa sa podľa nemeckého vedca a niekdajšieho astronauta Ulricha Waltera chová ako šošovka a umožňuje tak zahliadnuť aj vzdialenejšie galaxie v pozadí. Ide o rozmazané oranžové body zdanlivo usporiadané v kruhu, uviedol podľa agentúry DPA Walter.

Zdroj: NASA, ESA, CSA, and STScI

Ďalšie snímky zachytávajú rozľahlú hmlovinu Carinu, ktorá je od Zeme vzdialená 7600 svetelných rokov, a je domovom hviezd mnohokrát väčších ako Slnko, a planetárnu hmlovinu NGC 3132. Tento obrí a rozpínajúci sa oblak plynu obklopuje zrútenú hviezdu - bieleho trpaslíka. Vesmírny teleskop sa zameral aj na takzvaný Stephanov kvintet, natoľko kompaktná skupina galaxií, že sa dve z nich spájajú do jednej, píše denník The Guardian.

Zdroj: NASA, ESA, CSA, and STScI

Posledným dnes zverejneným objavom je spektrografická analýza obrej planéty WASP-96, ktorá sa skladá najmä z plynu. Táto exoplanéta, teda planéta obiehajúca okrem inej hviezdy ako Slnko, sa nachádza takmer 1150 svetelných rokov od Zeme a svoju hviezdu obehne za 3,5 pozemského dňa. Objavená bola v roku 2014. WASP-96 je veľká zhruba ako Jupiter, má ale len polovicu jeho hmotnosti.

Zdroj: NASA, ESA, CSA, and STScI

Vesmírny teleskop Jamesa Webba v hodnote desiatich miliárd dolárov je projektom americkej NASA so širšou medzinárodnou účasťou. Teleskop vyniesla do vesmíru vlani 25. decembra raketa Ariane 5 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Ide o doteraz najvýkonnejší vesmírny ďalekohľad. Vedcom by Webbovo observatórium malo umožniť skúmať históriu kozmu v najkrajnejších hlbinách času a priestoru aj pátrať po známkach možného života mimo Slnečnej sústavy.

Zdroj: NASA, ESA, CSA, and STScI