V Bielorusku prepustili novinárku odsúdenú za nakrúcanie demonštrácií

V Bielorusku prepustili novinárku odsúdenú za nakrúcanie demonštrácií Foto: Vesna

V Bielorusku po dvoch rokoch väzenia pustili na slobodu novinárku televíznej stanice Belsat, ktorá bola odsúdená za nakrúcanie protivládnej demonštrácie v roku 2020. Informovala o tom na svojom webe Bieloruská asociácia novinárov (BAJ).

Darju Čulcovovú a jej kolegyňu súd poslal do väzenia na základe obžaloby, že riadili demonštrácie. Profesijné združenie aj EÚ potom verdikt označili za súčasť ťaženia režimu proti novinárom, ktorí sa snažili o dianí v krajine informovať.

Čulcovovú zadržala polícia v novembri 2020 v byte, odkiaľ spoločne s kolegyňou Kacjarynou Andrejevovou nakrúcali v priamom prenose protesty proti zabitiu demonštranta, ktorý prišiel o život niekoľko dní predtým. Obe potom boli vlani vo februári odsúdené a skončili v trestaneckej kolónii. Tvrdenie prokuratúry, že sa podieľali na organizácii protestov, novinárky odmietli.

Andrejevová, ktorá je známa tiež pod priezviskom Bachvalavová, tento rok v júli dostala v ďalšom procese osemročný trest za velezradu.

Televízny kanál Belsat vysiela v bieloruštine, financuje ho poľská vláda. Bieloruské úrady ho označujú za extrémistický.

V Bielorusku je odhadom asi 1300 politických väzňov, uvádza organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna. Časť z nich bola zatknutá za vlny protestov proti Lukašenkovi, ktorú v auguste 2020 odštartovali sporné prezidentské voľby. Ich víťazom úrady znovu vyhlásili Lukašenka, ktorý v tejto bývalej sovietskej republike vládne od roku 1994. Podľa odporcov režimu boli výsledky volieb sfalšované a ich výsledky odmietla uznať aj Európska únia.