Print this page

Na súd Babišovej kauzy sa vydávajú vstupenky pre verejnosť Foto: Barrandov

Záujemcovia z radov verejnosti sa na hlavné pojednávanie v kauze Čapího hniezda dostanú na základe vstupeniek, ktoré bude pražský mestský súd vydávať každý rokovací deň pred súdnou sieňou. Kapacita je 80 miest, ak by bol záujem vyšší, sprístupní súd aj balkón s ďalšími 36 miestami. ČTK to dnes povedal hovorca súdu Adam Wenig. V prípade čelí obžalobe expremiér Andrej Babiš (ÁNO) a jeho niekdajšia poradkyňa Jana Nagyová.

Kauzu dotačného podvodu začne senát sudcu Jana Šotta verejne prejednávať v pondelok, pokračovať bude zatiaľ do piatku. Pojednávanie sa uskutoční v najväčšej sieni súdu.

"V rámci opatrení proti preplňovaniu pojednávacej siene bude prístup do nej upravený vydávaním vstupeniek. Vstupenky budú vydávané každý rokovací deň pred miestnosťou číslo 101, a to vždy do doby, kým nedôjde k ich vyčerpaniu," popísal Wenig. Lístky bude pri dverách do siene kontrolovať justičná stráž.

Hovorca doplnil, že pre médiá súd vyhradí 24 označených miest v prvom a časti druhého radu pojednávacej siene. Novinári sa u Weniga musia vopred akreditovať do tohto štvrtka, pričom každá redakcia má nárok na jednu vyhradenú vstupenku. "Ak by za redakciu malo záujem viac osôb, môžu sa uchádzať o takzvané všeobecné vstupenky. Je však potrebné, aby záujemcovia dorazili s dostatočným časovým predstihom, pretože vstupeniek je obmedzený počet a prednosť dostanú tí, ktorí dorazia skôr," dodal.

Natáčanie a fotografovanie súd novinárom umožní iba pred začatím hlavného pojednávania.

Obžaloba tvrdí, že predseda hnutia ÁNO Babiš zaistil svojím vplyvom a činnosťou vytvorenie podmienok na to, aby spoločnosť Farma Čapí hniezdo zdanlivo navonok spĺňala podmienky na získanie päťdesiatmiliónovej dotácie na stavbu multifunkčného kongresového areálu. Podľa trestného zákonníka hrozí jemu aj Nagyovej až desaťročné väzenie, prokurátor pre nich ale navrhuje podmienky a peňažné tresty.

Čapí hniezdo teraz vlastní spoločnosť Imoba z holdingu Agrofert, ktorá v roku 2018 spornú dotáciu štátu vrátila. Babiš vlastnil holding do roku 2017, potom ho vložil do trustových fondov.