Print this page

Zomrel jeden z najstarších píšucich novinárov Ladislav Švihran Ilustr. foto: Omediach.com

Vo štvrtok vo veku 90 rokov zomrel spisovateľ, prekladateľ a dlhoročný novinár Ladislav Švihran. O úmrtí informoval na facebooku jeho vnuk Ivor Švihran, ale aj viaceré médiá, pre ktoré písal.

 

Ladislav Švihran sa narodil 15. decembra 1931 v belgickom meste Liege, kde prežil prvých sedem rokov svojho života. Po štúdiu pedagogiky a psychológie na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského bol rok redaktorom denníka Smena, potom až do roku 1973 redaktorom vo vydavateľstve Smena.

Ladislav Švihran sa aktívne venoval písaniu kníh – hlavne literatúre faktu. Napísal napríklad knihy Slávni vynálezcovia, Náš priateľ Jules, Ján Jesenius, Pavol Dobšinský, Vzácne návštevy Bratislavy…, venoval sa aj prekladom.

Okrem toho bol novinárom. Publikoval v mnohých tituloch rôzne texty o histórii. Písal pre dospelých, no pripravoval aj texty pre deti.

Písal do Slobodného piatku, do Slniečka, posledné roky pripravoval historické témy pre Plus 7 dní, SME či Pravdu. Mnoho rokov bol kmeňovým autorom Slovenského rozhlasu. Napísal niekoľko desiatok životopisných, dokumentárnych a publicistických rozhlasových pásiem o významných historických osobnostiach a udalostiach.