Print this page

V Poľsku zadržali muža podozrivého zo zapojenia do vraždy novinára de Vriesa Foto: Facebook Peter de Vries

V Poľsku zadržali tridsaťročného muža, ktorý je podozrivý zo zapojenia do vraždy holandského investigatívneho novinára Petera de Vriesa. Informovala o tom podľa agentúry AP holandská prokuratúra.

Prominentný novinár de Vries bol minulý rok 6. júla postrelený na ulici v Amsterdame po tom, čo odišiel z televízneho štúdia. O deväť dní neskôr vo veku 64 rokov na následky ťažkých zranení zomrel. Polícia krátko potom zadržala dvoch mužov, ktorým teraz hrozí doživotné väzenie. Jedným z nich je poľský občan Kamil E.

Novo zadržaný Poliak je podozrivý z toho, že pomáhal útok na novinárov pripraviť. V čase streľby podľa všetkého žil v holandskom prístavnom meste Rotterdam. Identita muža nebola zverejnená, holandské úrady už požiadali o jeho vydanie do krajiny.

Tento rok v júli bol zadržaný ďalší poľský občan, ktorý podľa vyšetrovateľov dával dvojici útočníkov inštrukcie. Ďalších dvoch podozrivých zatkli v rovnaký deň v Španielsku a na karibskom ostrove Curaçao.

De Vries bol v Holandsku celebritou, často sa objavoval v televízii a bol považovaný za experta, ktorý mal zdroje medzi zločincami i strážcami zákona. V minulosti opakovane čelil kvôli niektorým kauzám aj vyhrážkam. Útok na de Vriesa vtedy okrem Holanďanov odsúdili aj zástupcovia ďalších krajín, inštitúcií či organizácií, vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.