Forbes zverejnil rebríček najbohatších Slovákov. Pribudli nové mená, na čele je opäť Ivan Chrenko

Forbes zverejnil rebríček najbohatších Slovákov. Pribudli nové mená, na čele je opäť Ivan Chrenko Ilustrácia Lukáš Krippel/Forbes

Slovenské vydanie magazínu Forbes zverejnilo v poradí 10. rebríček Najbohatších Slovákov. Celkovo sa zoznam rozšíril o šesť priečok na 38 miest. Medzi nováčikov sa dostali športovci i nové podnikateľské mená.Na čele zoznamu je aj naďalej majiteľ developerskej skupiny HB Reavis Ivan Chrenko, ktorého odhad majetku dosiahol 1,83 miliardy eur. Na druhom mieste je Valeria Haščáková s rodinou z Penty (1,34 mld. eur), prvú trojku potom dopĺňajú Tkáčovci (840 mil. eur) zo skupiny J&T. 

Najbohatší Slováci (2022)

1. Ivan Chrenko (HB Reavis) - 1,83 mld. EUR
2. Valeria Haščáková s rodinou (Penta Investments) - 1,34 mld. EUR
3. Jozef a Patrik Tkáčovci (J&T Finance Group) - 840 mil. EUR
4. Miroslav Trnka (Eset) - 780 mil. EUR
5. Peter Paško (Eset) - 760 mil. EUR
6. Rudolf Hrubý (Eset) – 750 mil. EUR
7. Ivan Jakabovič (J&T Finance Group) - 740 mil. EUR
8. Tomáš Chrenek (Moravia Steel, Třinecké železárny, Minerfin, Agel) - 700 mil. EUR
9. Milan Fiľo (Eco Investment, Mondi SCP, SHP Group, Tauris) - 540 mil. EUR
10. Martin Kúšik (Odyssey 44, Sportisimo) - 510 mil. EUR

V rebríčku pribudli aj niekoľkí športovci - Zdeno Chára, Marián Gáborík, Marek Hamšík a Marián Hossa.

Typickým zástupcom rebríčka je muž s priemerným vekom 59 rokov. V zozname sú len dve ženy. Vyčíslený odhad bohatstva členov rebríčka 14,2 miliardy eur je vyšší než pred rokom. "Ak by sme aj porovnali len výsledky „nenováčikov“, videli by sme vzostup. Členovia rebríčka (respektíve ich firmy, ktorých hodnota tvorí drvivú väčšinu ich majetku) sa podľa minuloročných výsledkov vo väčšine prípadov dobre vysporiadali s dôsledkami krízy. A kým vlani sme pri hodnotení rebríčka hovorili o mnohých poklesoch, tento rok môžeme konštatovať: najbohatší Slováci majú za sebou zväčša dobré obdobie," píše Forbes v tlačovej správe.

„Či bude toto konštatovanie platné aj po tomto roku, je otázne: viacerí z členov rebríčka avizujú, že aj ich firmy trpia predovšetkým dôsledkami rastúcich cien energií či inými problémami spôsobenými vojnou na Ukrajine,“ hovorí šéfredaktor Forbes Slovensko Juraj Porubský.

Pri vyčísľovaní bohatstva vychádza Forbes z verejne dostupných dát či z overiteľných údajov o hodnote ich firiem, ktoré im poskytli. Nie sú to peniaze uložené na ich účtoch v bankách.

Majetok najbohatšieho Slováka Ivana Chrenka, ktorý majoritne ovláda developera HB Reavis fungujúceho čoraz viac na veľkých západných trhoch, Forbes v porovnaní s vlaňajším rebríčkom ohodnotil o 330 miliónov eur vyššie. Môžu za to pozitívne výsledky firmy, ktoré zvýšili jej čistú hodnotu aktív. Tá predtým v pandémii výrazne utrpela, no v roku 2021 sa developer dokázal so situáciou dobre vysporiadať, hodnotí Forbes.

Dvojka rebríčka patrí rodine Haščákovcov – po prvýkrát zastúpenej manželkou spoluzakladateľa skupiny Jaroslava Haščáka, ktorý na ňu a ich dvoch synov preniesol prostredníctvom českého zvereneckého fondu T69 časť vlastníctva. Ich odhadovaný majetok sa medziročne podstatne zvýšil, čo je dôsledkom vlaňajších rekordných ziskov Penty.

Novou trojkou rebríčka je duo Jozef a Patrik Tkáčovci. Otec a syn už od 90. rokov pôsobia v českom aj v slovenskom biznise. A nielen vo financiách prostredníctvom skupiny J&T Finance Group, v ktorej má Jozef Tkáč vyše 45-percentný podiel. Patrik Tkáč tiež obhospodaruje investície rodiny a dlhoročných blízkych partnerov do biznisov, ktoré roky rozvíjajú hlavne s Čechom Danielom Křetínským.

Z nováčikov v rebríčku sa najvyššie (20. miesto) umiestnili Rosinovci, ktorých Matador Group začal spolupracovať s novým minoritným vlastníkom s portugalskou Sodeciou. Do tretej desiatky sa potom dostali ďalšie nové mená. Okrem športovcov, ktorí boli roky úspešní na medzinárodnej scéne a mali multimiliónové kontrakty, k nim patrí i odídenec z Penty Eduard Maták.