Šesť medzinárodných organizácií vyjadrili zdesenie nad snahami Igora Matoviča očierniť médiá

Šesť medzinárodných organizácií vyjadrili zdesenie nad snahami Igora Matoviča očierniť médiá Ilustr. foto: Facebook OĽANO

Šesť významných medzinárodných organizácií z oblasti slobody tlače dnes zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom kritizujú slovné útoky Igora Matoviča na novinárov. Zverejňujeme celé znenie vyhlásenia:

Slovensko: Útoky vicepremiéra podkopali širšie snahy vlády o posilnenie slobody tlače

RSF (Reportéri bez hraníc) a jej partneri vítajú ospravedlnenie slovenského ministra financií za jeho nedávne vyjadrenia, ale varujú pred takýmito útokmi, ktoré podkopávajú širšie snahy vlády zlepšiť prostredie pre slobodu médií.
Nižšie podpísané medzinárodné organizácie pre slobodu médií a novinárov dnes vyjadrujú zdesenie nad nedávnymi snahami podpredsedu vlády SR Igora Matoviča očierniť médiá v krajine a varujú, že podkopávajú širšie snahy vlády o zlepšenie prostredia pre slobodu médií.

Bývalý premiér a súčasný minister financií Matovič spustil v posledných týždňoch množstvo verbálnych útokov na médiá vrátane urážlivých príspevkov na Facebooku, ktoré osobne napadli šéfredaktora Denníka N Matúša Kostolného pre kritický komentár.

Matovič, ktorý je zároveň predsedom najväčšej vládnej strany, následne v parlamente obvinil bližšie nešpecifikované médiá z korupcie a počas svojho prejavu 29. septembra opäť obvinil tamojšie médiá zo „šírenia klamstiev“ a ich žurnalistiku prirovnal k nacistickej propagande.

Podrobnosti: Matovič prirovnal prácu novinárov k práci žurnalistov v Hitlerovom Nemecku

Tieto komentáre jasne prekročili hranice legitímnej kritiky a predstavovali neprijateľné útoky na nezávislú žurnalistiku, ktoré boli právom odsúdené. Naše organizácie vítajú vyjadrenie premiéra Eduarda Hegera na obranu novinárov a kritiku vyjadrenia ministra zo strany deviatich poslancov jeho strany OĽANO.

Stojíme aj za silným spoločným vyhlásením, ktoré 30. septembra zverejnilo 22 popredných šéfredaktorov v krajine, ktorí odsúdili rétoriku ministra a odmietli byť tlačení do mlčania za to, že plnili svoju úlohu verejných strážcov.

Odporúčame: Vyhlásenie šéfredaktorov: Novinári odmietajú Matovičove útoky

Hoci berieme na vedomie ospravedlnenie, ktoré Matovič adresoval „všetkým čestným novinárom“ 3. októbra, bude to dôveryhodné len vtedy, ak naň nadviažu činy. Vyzývame preto ministra, aby sa zdržal akýchkoľvek ďalších neodôvodnených obvinení novinárov a uznal, že verejní činitelia zastávajúci volené funkcie majú povinnosť konať zodpovedne a byť pripravení akceptovať vyššiu úroveň verejnej kontroly.

Ak sa Matovičove útoky zopakujú, podkopú širšie snahy koaličnej vlády o zlepšenie prostredia pre slobodu tlače. Parlament schválil dôležité návrhy zákonov, ktoré posilňujú ochranu dôvernosti novinárskych zdrojov, ako aj zvyšujúcu transparentnosť vlastníctva a financovania médií. Ministerstvo spravodlivosti predložilo pozmeňujúce návrhy na rozšírenie pôsobnosti zákona o slobode informácií a zníženie trestov odňatia slobody za ohováranie. Zatiaľ čo úplná spravodlivosť za úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice z roku 2018 ešte nebola dosiahnutá, slovenské orgány činné v trestnom konaní stíhajú korupciu nahlásenú novinármi. V medzinárodnom meradle sa Slovensko dopracovalo k ambicióznemu Európskemu zákonu o slobode médií.

V budúcnosti dúfame, že vláda bude pokračovať v tomto reformnom programe a že ukončí všetky ďalšie verbálne útoky proti médiám. Naše organizácie budú aj v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch situáciu na Slovensku pozorne sledovať.

Podpísané:

International Press Institute (IPI)
Reporters Without Borders (RSF)
ARTICLE 19 Europe
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
OBC Transeuropa (OBCT)