Print this page

Igor Matovič vysvetľoval, ako chce dať dole nemenovaných novinárov Reprofoto Expres

Minister financií Igor Matovič pokračuje v spochybňovaní novinárov. Po urazených statusoch o tom, ako sa cíti byť Židom 21. storočia, ako prirovnáva práce súčasných novinárov k hitlerovskej propagande v Nacistickom Nemecku pokračoval v podobnej rétorike aj v stredu v relácii rádia Expres, kde ho moderátor Braňo Závodský žiadal, aby povedal konkrétne mená novinárov, ktorí sa dajú kúpiť, a mená tých z hitllerovej propagandy.

„Povedzte, kto sú tu Hitlerovi novinári a koho si z novinárov viete kúpiť za 500 eur na mesiac?" pýtal sa Závodský. „Ale veď máte dôkazy, veď sám som zverejňoval správy medzi Ruttkayovou a Kočnerom,“ reagoval Matovič. Keď ho moderátor upozornil, že to je niekoľko rokov stará vec (mimochodom Martina Ruttkayová aktuálne Martina Lebiš už tri roky v médiách nepracuje - pozn.red.), Matovič zopakoval, že „takýto novinári na Slovensku naďalej fungujú“. No ani po opakovanej výzve Závodského, aby ich odhalil, Matovič nikoho nemenoval. „Beriem to ako verejnú objednávku a postupne ich budem dávať dole,“ povedal Igor Matovič o novinároch.

Moderátor mu pripomenul, že novinárov dávať dole chcel aj Marián Kočner, mal na to pred rokmi na facebooku stránku Na pranieri, kde mal v pláne dehonestovať novinárov, ktorí o ňom písali. So stránkou mu pomáhal Peter Tóth a Alena Zsuzsová. „Ja sa cítim na pranieri dva a pol roka,“ povedal Matovič.

Odporúčame aj: Kočnerova stránka Na pranieri, cez ktorú útočil na novinárov, je vypnutá. Videá zmizli

"No nič. Skončili sme s tým, že ma vyzval, aby som zverejnil konkrétnych novinárov, ktorí sa dajú kúpiť. Tak som priamu výzvu hneď prijal a povedal som, že teda budem skorumpovaných novinárov dávať rad radom dole. Tak, ako som svojho času dal dole z pozície Ruttkayovú a odvtedy zbytočne nekazí meno novinárskemu stavu," napísal Matovič na faceboku.

Matovič síce v roku 2019 zverejnil časť z Kočnerovej komunikácie o Ruttkayovej, no na nadprácu novinárky v prospech Kočnera upozornili pred Matovičom samotní novinári a ešte predtým po tlaku z novinárskej obce v médiách skončila.

Podrobnosti: Matovič sa chváli, že dal dole Ruttkayovú, nie je to pravda

Minulý týždeň šesť medzinárodných organizácií vyjadrili zdesenie nad opakovanými snahami Igora Matoviča očierniť médiá. V svojom vyhlásení varovali pred útokmi, ktoré podkopávajú širšie snahy vlády zlepšiť prostredie pre slobodu médií.

"Tieto komentáre jasne prekročili hranice legitímnej kritiky a predstavovali neprijateľné útoky na nezávislú žurnalistiku, ktoré boli právom odsúdené. Naše organizácie vítajú vyjadrenie premiéra Eduarda Hegera na obranu novinárov a kritiku vyjadrenia ministra zo strany deviatich poslancov jeho strany OĽANO. Stojíme aj za silným spoločným vyhlásením, ktoré 30. septembra zverejnilo 22 popredných šéfredaktorov v krajine, ktorí odsúdili rétoriku ministra a odmietli byť tlačení do mlčania za to, že plnili svoju úlohu verejných strážcov," napísali medzinárodné organizácie v spoločnom vyhlásení.