Print this page

V Bielorusku odsúdili na osem rokov prominentného investigatívneho novinára Ilustr. reprofoto EP

V Bielorusku dnes odsúdili na osem rokov do väzenia prominentného investigatívneho novinára Sjarheja Sacuka, šéfredaktora obľúbeného spravodajského serveru Ježednevnik. Ide zatiaľ o posledný krok v rozsiahlom ťažení bieloruských úradov proti nezávislým médiám, poznamenala k tomu agentúra AP.

Sacuk sa vo svojich článkoch zaoberal korupciou vysokých bieloruských predstaviteľov a pokrýval aj demonštrácie, ktoré v krajine vypukli po prezidentských voľbách v roku 2020. Tie bieloruská opozícia a západné krajiny spochybnili ako zmanipulované. Podľa oficiálnych výsledkov v nich opäť zvíťazil dlhoročný autoritársky vodca krajiny Alexander Lukašenko. Režim povolebné protesty násilne potlačil, polícia zadržala viac ako 35-tisíc ľudí a tisíce z nich zbila. Úrady tiež zatvorili väčšinu nezávislých médií a spolkov na ochranu ľudských práv.

Podľa bieloruskej asociácie novinárov bol Sacuk odsúdený za prijímanie úplatkov, zneužitie právomoci úradu a podnecovanie nenávisti. Všetky tieto obvinenia odmietli jeho obhajcovia ako nepodložené.

Na záver súdneho procesu, ktorý sa konal za zatvorenými dverami, súd rozhodol, že si novinár musí odsedieť osem rokov vo väznici s maximálnou ostrahou a zaplatiť aj pokutu.

Päťdesiatpäťročný novinár bol zadržaný vlani v decembri a odvtedy zostával za mrežami. V deň jeho zadržania tiež bieloruské úrady zablokovali spravodajský server Ježednevnik, ktorý prinášal veľmi sledované investigatívne správy o údajnej korupcii v bieloruskom zdravotníctve.