Print this page

Ruská novinárka a manažérka pôsobiaca v prokremeľskom mediálnom holdingu prišla v piatok o život na vojenskej strelnici na anektovanom Kryme, oznámili ruské úrady a médiá. Svetlana Babajevová sa stala obeťou "zblúdenej guľky", keď sa vinou porušenia bezpečnostných predpisov účastníkmi cvičnej streľby ocitla na palobnej línii, napísal denník Kommersant s odvolaním sa na informácie mediálneho holdingu Rossija segodňa.

Ukrajina na mediálnu skupinu Rossija segodňa uvalila sankcie a Kiseljovú označila za ústrednú postavu kremeľskej propagandy podporujúcej okupáciu ukrajinských území, pripomenula agentúra Reuters.

"Sveťa, neúnavná Sveťa bola profesionálom najvyššieho stupňa s jasným novinárskym životopisom. Bol to ten najvrelejší človek, silne fandiaci Rusku. Bojovala, priala si podporovať našich hrdinov. Sveťa, jej energia a zápal, nám bude veľmi chýbať," vyhlásil riaditeľ holdingu Dmitrij Kiseljov.

Babajevová bola v rokoch 2008 až 2012 šéfredaktorkou spravodajskej pobočky štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti v USA, v rokoch 2013 až 2016 šéfredaktorkou internetového denníka Gazeta.ru a od roku 2019 viedla kanceláriu holdingu v Simferopole na Kryme, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo. Prínos novinárky ocenil šéf ruskej správy Krymu Sergej Aksjonov aj proruský gubernátor čiastočne okupovanej Chersonskej oblasti Vladimir Saldo. "Veľmi ťa milujem Sveťa," napísala hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová na sociálnej sieti.