Print this page

Zhruba 1500 Maďarov protestovalo proti vládnej kontrole nad médiami Ilustr. foto: Omediach.com

Približne 1500 demonštrantov sa v piatok zhromaždilo pred sídlom maďarskej štátnej mediálnej skupiny MTVA, pod ktorou spadá televízia, agentúra MTI a rozhlas. Pred budovou protestovali proti vládnej kontrole médií, podľa nich neobjektívnemu spravodajstvu a štátnej propagande, ktorá podporuje populistickú vládu. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštranti požadovali výmenu riaditeľa skupiny MTVA a informovanie o nedávnej vlne veľkých protestov a štrajkov maďarských učiteľov a študentov. Protesty za lepšie platové a pracovné podmienky pedagógov verejnoprávne médiá z veľkej časti ignorovali, hoci sa niektorých z nich zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Dnešný protest nazvaný "blokáda továrne na klamstve" zvolal nezávislý opozičný poslanec Ákos Hadházy. Bývalý člen vládnucej strany Fidesz je známym bojovníkom proti korupcii. V prejave na demonštrácii povedal, že maďarská vláda vytvorila "propaganistickú mašinériu", ktorá odmieta poskytnúť opozičným hlasom vysielací čas, zatiaľ čo otvorene obhajuje politiku vládnej strany.

"V normálnej krajine sa verejnoprávne médiá riadia veľmi prísnymi pravidlami, aby zabezpečili, že názory opozície a názory vládnej strany budú prezentované rovnakým spôsobom a v rovnakom množstve," povedal Hadházy. "Kým je táto propagandistická mašinéria vláde k dispozícii, môže robiť prakticky čokoľvek," dodal.

Maďarská vláda, ktorú od roku 2010 opäť vedie premiér Viktor Orbán, je často obviňovaná z obmedzovania slobody tlače a demokracie, poznamenala AP.

Organizácia Reportéri bez hraníc vlani zaradila Orbána na zoznam "predátorov slobody tlače". Orbán v reakcii poukazoval na existenciu niekoľkých internetových spravodajských serverov a komerčných televíznych staníc, ktoré sú kritické voči jeho vláde. Je to podľa neho dôkaz, že médiá v Maďarsku sú "slobodnejšie a rozmanitejšie" ako v západnej Európe.

Poslanci Európskeho parlamentu v septembri uviedli, že Maďarsko sa pod Orbánovým vedením premenilo na "hybridný režim volebnej autokracie". Podkopávanie demokratických hodnôt bloku podľa nich vyradilo Maďarsko zo spoločenstva demokracií. Štáty EÚ budú v decembri rozhodovať o odobratí časti peňazí z fondov Maďarsku.