Print this page

Ukrajina zrušila akreditáciu niekoľkým novinárom, aj zo CNN či Sky News Ilustr. foto: Omediach.com

Niekoľko zahraničných novinárov, medzi nimi reportéri britskej televízie Sky News a americkej stanice CNN, prišlo na Ukrajine o akreditáciu v súvislosti s reportážami z oslobodeného Chersonu. Píše o tom internetový portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Detektor media a ukrajinský generálny štáb. Ukrajinský ombudsman sa obrátil na ministra obrany, aby odobrané akreditácie novinárom vrátil.

Generálny štáb v nedeľu na svojom facebookovom profile uviedol, že "niektorým novinárom, ktorí porušili pravidlá pre pôsobenie médií v oblasti bojových operácií, bolo zrušené povolenie na prácu a ich novinárske preukazy sa považujú za neplatné". Niektorí novinári podľa neho bez súhlasu príslušných vojenských veliteľov a zástupcov armády pre médiá informovali o dianí v Chersone ešte pred tým, než ukrajinská armáda mesto "stabilizovala". Generálny štáb neuviedol, pre aké médiá novinári, ktorí prišli o akreditáciu, pracujú.

Organizácia Detektor media informovala, že akreditáciu stratilo najmenej šesť členov televíznych štábov, vrátane zástupcov Sky News a CNN. Spravodajca CNN v sobotu informoval z jedného z chersonských námestí o tom, ako Ukrajinci oslavujú oslobodenie mesta. V živom vstupe pripomenul, že mesto sa po začiatku ruskej okupácie snažilo klásť odpor. Za ním jasajúci dav s ukrajinskými vlajkami v rukách aj okolo ramien spieval ukrajinskú hymnu a volal slávu Ukrajine a ukrajinským ozbrojeným silám. "Sú preč (Rusi) a toto je deň oslobodenia," zakončil reportér CNN Nič Robertson v sobotu svoj vstup z Chersonu.

Detektor média na svojich internetových stránkach píše, že okrem CNN a Sky News boli v Chersone aj novinári z ukrajinských mediálnych skupín Suspilne a Hromadske.

Ombudsman Dmytro Dubinec požiadal ministra obrany Oleksija Reznikova, aby vrátil akreditácie ukrajinským a zahraničím novinárom, ktorí informovali o dianí v Chersone bezprostredne po oslobodení. Kontrolovať prístup médií pokladá ombudsman za vojnových podmienok za potrebné, ale argumentuje nedostatočnou komunikáciou s medzinárodnými médiami, "ktorých úlohou je poskytovať aktuálne informácie z miesta diania, aby občania v partnerských štátoch na vlastné oči videli, na čo sa používajú zbrane a humanitárne programy financované z ich daní". Za takýchto okolností považuje ombdusman odobratie akreditácií za neprijateľné. Za nevyhnutné považuje toto rozhodnutie a prístup k spolupráci vojakov s médiami.

"Obyvatelia Chersonu s vlajkami v rukách spievajú ukrajinskú hymnu vo vysielaní CNN. No, nie je to krásne?" napísal Dubinec a zdôraznil, že ľudia v ďalších krajinách tak mohli na vlastné oči vidieť, že obyvatelia Chersonu žiadnu ruskú ochranu nepotrebujú, ale sú to Ukrajinci a vítajú ukrajinských vojakov.