Print this page

Ruským slovom roka je nasledije, slová súvisiace s vojnou či politikou boli z výberu vylúčené Reprofoto

Slovom roka sa tento rok v Rusku stal výraz "nasledije", dedičstvo v zmysle súboru kultúrnych hodnôt, uviedol podľa agentúry TASS Štátny ústav ruského jazyka A. S. Puškina. Inštitút na sociálnych sieťach uviedol, že v tomto roku je obzvlášť dôležité brať si príklad z minulosti so všetkými jej chybami a úspechmi.

Rusko na začiatku tohto roka zaútočilo na Ukrajinu, kvôli čomu čelí dôrazným sankciám západných krajín. Slová týkajúce sa vojny či domáceho diania sa však do výberu nepremietli; ústav upresnil, že cieľom bolo nájsť "pozitívne znejúce a verejne podporované" slovo, takže boli zámerne vylúčené slová týkajúce sa politickej či vojenskej tematiky.

V predchádzajúcich rokoch sa pritom slová politiky aspoň okrajovo týkali, vyplýva z tabuľky agentúry TASS. Slovami roku 2019 sa stali výrazy požiar a protest. O rok skôr sa zase na vrchol rebríčka prebojovalo slovo vežička. To podľa ruských médií súvisí so škandálom v Salisbury, kde sa obeťou útoku nervovo paralytickou látkou novičok stal bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcéra. Británia z útoku obvinila agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU. Tí následne v ruskej štátnej televízii tvrdili, že sa do anglického mesta vydali pozrieť si tamojšiu katedrálu a najmä jej slávnu vežu.

"Znovu sa obrátiť k historickej minulosti so všetkými chybami i úspechmi, aby sme pochopili, akou cestou by sme sa mali uberať, sa tento rok javí ako veľmi dôležité," napísal Puškinov ústav k slovu dedičstvo. Rusom pripomenul, aby spomínali na veľké historické osobnosti, ktoré by tento rok oslavovali výročie narodenia – spisovateľ Nikolaj Čukovskij, polárny bádateľ Ferdinand Wrangel či režisér Andrej Tarkovskij.