Print this page

V roku 2022 bolo v dôsledku poklesu bezpečnosti tlače zabitých 66 novinárov Ilustr. reprofoto EP

Podľa údajov Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) bolo v roku 2022 na celom svete v súvislosti s profesiou zabitých 66 novinárov a pracovníkov médií. Osem bolo žien a 58 mužov. Toto číslo predstavuje prudký nárast z celkového počtu 45 zabitých novinárov v roku 2021.

Pravidelné útoky proti novinárom v Mexiku, ako aj rozsiahla ruská invázia na Ukrajinu boli hlavnými faktormi za nárastom vrážd novinárov. V roku 2022 bolo v Mexiku zabitých štrnásť novinárov, čo je najsmrteľnejší rok pre tamojšie médiá od roku 2017. Medzitým bolo zabitých osem novinárov pokrývajúcich ruskú vojnu na Ukrajine, vrátane ukrajinských a zahraničných reportérov.

V tomto roku došlo k ďalším šokujúcim útokom na novinárov, napríklad k smrteľnému zastreleniu novinárky Al-Džazíry Shireen Abu Akleh izraelskými silami pri podávaní správ o májovom izraelskom nálete na Západnom brehu.

Neschopnosť štátov zabezpečiť spravodlivosť pre vyšetrenie útokov na novinárov naďalej poskytuje úrodnú pôdu pre násilie voči tlači. IPI vyzýva orgány na celom svete, aby ukončili beztrestnosť týchto zločinov a zabezpečili ochranu novinárov.

Databáza IPI rozdeľuje vraždy novinárov do piatich kategórií. V roku 2022 došlo k 39 cieleným vraždám, čo znamená, že novinári boli zavraždení kvôli svojej práci. Sedem novinárov bolo zabitých pri spravodajstve o ozbrojenom konflikte v porovnaní s tromi prípadmi v tejto kategórii v roku 2021. Dvaja boli zabití pri informovaní o občianskych nepokojoch a dvaja prišli o život počas pridelenia. Vo zvyšných 16 prípadoch zostávajú okolnosti a motív zabitia novinára nepotvrdené, nemožno však vylúčiť ani zabitie súvisiace s prácou.

Beztrestnosť podnecuje ďalšie násilie

Beztrestnosť za vraždy novinárov naďalej poháňa cyklus násilia voči tlači. Akčný plán OSN pre bezpečnosť novinárov bol spustený v roku 2012 s cieľom lepšie chrániť tlač a bojovať proti beztrestnosti, ale o desať rokov neskôr je zrejmé, že sa neurobilo dosť. Žurnalistika sa stala jedným z najnebezpečnejších povolaní na svete a najmenej v deviatich z desiatich prípadov zostanú vrahovia novinárov nepotrestaní – najmä tí, ktorí si vraždy nakoniec objednali, konštatuje v svojej koncoročnej správe IPI.

2. novembra, keď sa členské štáty OSN zišli vo Viedni na Medzinárodný deň ukončenia beztrestnosti, IPI usporiadala verejnú demonštráciu a spustila novú kampaň, aby upozornila na pretrvávajúci globálny problém beztrestnosti za zločiny proti novinárom. IPI sa tiež spojila s obhajcami slobody tlače na celom svete v predbežnej spoločnej výzve na akciu všetkým štátom. Výzva na akciu obsahuje sériu konkrétnych odporúčaní na zlepšenie bezpečnosti novinárov a na boj proti beztrestnosti pri zločinoch proti novinárom.