V Minsku súdia novinárky z portálu Tut.by. Hrozí im 12 rokov za mrežami

V Minsku súdia novinárky z portálu Tut.by. Hrozí im 12 rokov za mrežami Ilustr. reprofoto EP

V Minsku sa začal proces s päticou pracovníkov nezávislého servera Tut.by, vrátane bývalej generálnej riaditeľky Ljudmily Čekinovej a šéfredaktorky Maryny Zolatavovej. Obžalované sú z ohrozovania národnej bezpečnosti, podnecovania k nenávisti a daňových únikov. V prípade odsúdenia im hrozí až 12 rokov za mrežami.

 

Tut.by zohral zásadnú úlohu v informovaní o rozsiahlych protestoch v lete a na jeseň 2020. Tie vypukli po tom, čo úrady opäť vyhlásili víťazom prezidentských volieb Alexandra Lukašenka. Opozícia a Západ tento výsledok pokladajú za sfalšovaný a odmietajú uznať Lukašenkovu legitimitu. Autoritársky vládca však s podporou Moskvy všetky protesty brutálne potlačil, bez ohľadu na západné sankcie.

Súdny proces sa na mestskom súde odohráva za zatvorenými dverami, teda s vylúčením verejnosti a médií. Západným diplomatom bol podľa agentúry AP odmietnutý prístup do súdnej siene.

Čekinová a Zolotavová sú vo väzobnej väznici od svojho zatknutia v máji 2021, keď polícia zadržala celkom 15 osôb. Najvýznamnejšia organizácia na ochranu ľudských práv v krajine Vjasna ich pokladá za politickej väzenkyne. Bieloruská tajná služba, ktorá stále používa názov svojej sovietskej predchodkyne KGB, ich zaradila na zoznam "osôb podieľajúcich sa na teroristickej činnosti", poznamenal server Zerkalo.io., ktorý je pokladaný za následníka Tut.by. Prípad bol podľa portálu vykonštruovaný, pretože "režim sa bojí novinárov, bojí sa skutočných správ" a "Bielorusko sa rúti vpred po ceste k alternatívnej realite, v ktorej sú skutočné správy považované za zlo".

Tut.by fungoval dlhšie ako 20 rokov a bol najpopulárnejším internetovým médiom v Bielorusku s viac ako 3,3 miliónmi čitateľov. Portál rozsiahlo pokrýval protesty proti Lukašenkovmu režimu až do úradného zákazu činnosti v roku 2021. Bieloruská asociácia novinárov uvádza, že v súčasnosti je uväznených 32 novinárov, ktorí čakajú na súd alebo si odpykávajú tresty. Mnoho novinárov z Tut.by ušlo z Bieloruska a zriadilo nový portál Zerkalo.io. Prístup k nemu sa bieloruské úrady snažia blokovať.

V Minsku aktuálne oblastný súd poslal na 13 rokov za mreže iného odporcu Lukašenkovho režimu, Vitalija Melnika, ktorému policajti pri zatýkaní prestrelili koleno, uviedol server Naša Niva. Melnik sa podľa obžaloby vlani v marci - krátko po ruskej invázii na Ukrajinu, kedy sa ruské jednotky presúvali aj cez Bielorusko - dopustil sabotáže na železnici v podobe poškodenia semaforu, čím spôsobil zdržanie 22 nákladných a 17 osobných vlakov. Melnik sa tiež opakovane kriticky vyjadroval o Lukašenkovi na internete.