Print this page

Tieňovým spravodajcom pre európsky zákon o slobode médií sa stal Vladimír Bilčík Foto: Facebook Vladimír Bilčík

Európski ľudovci vybrala slovenského europoslanca Vladimíra Bilčíka (EPP/Modrá koalícia) za tieňového spravodajcu európskeho zákona o slobode médií. Bilčík bol poverený spomedzi 39 europoslancov a europoslankýň Európskej ľudovej strany, ktorí pôsobia vo Výbore EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci - LIBE. 

 Bilčík bude navrhovať zmeny tejto legislatívy a taktiež zhromažďovať a spracovávať podnety svojich kolegýň a kolegov. “Tento zákon je mimoriadne dôležitý pre budúcnosť európskej demokracie a je jednou z priorít predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Veľmi si vážim dôveru svojich kolegýň a kolegov, ktorú mi preukázali touto nomináciou,” povedal Bilčík.

Európska komisia navrhla v septembri 2022 európsky zákon o slobode médií, nový súbor pravidiel na ochranu plurality a nezávislosti médií v EÚ. Tento legislatívny návrh sa teraz bude prejednávať v Európskom parlamente. Navrhované nariadenie obsahuje okrem iného záruky proti politickému zasahovaniu do redakčných rozhodnutí a proti sledovaniu novinárov pomocou špionážnych softvérov. Kladie dôraz na nezávislosť a stabilné financovanie verejnoprávnych médií, ako aj na transparentnosť vlastníctva médií a prideľovania štátnej reklamy.

Stanovuje tiež opatrenia na ochranu nezávislosti redaktorov a odhalenie konfliktov záujmov. Zákon sa bude zaoberať aj otázkou koncentrácie médií a vytvorí novú nezávislú Európsku radu pre mediálne služby, ktorú tvoria národné mediálne orgány. Komisia prijala aj doplňujúce odporúčanie na podporu interných záruk redakčnej nezávislosti.