Print this page

Bieloruský súd poslal novinára poľskej menšiny na osem rokov do väzenia Reprofoto Belta.by

Bieloruský súd poslal na osem rokov do väzenia novinára a aktivistu spolku poľskej menšiny Andreja Pačobuta (poľsky Andrzeja Poczobuta), ktorého úrady obvinili okrem iného z podnecovania k sociálnej nenávisti. Informovala o tom bieloruská organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna a opozičný server Naša Niva. Varšava rozsudok označila za nespravodlivý a odsúdila ho. Poľské ministerstvo zahraničia si kvôli nemu predvolalo bieloruského charge d'affaires.

Polícia Pačobuta zatkla v marci roku 2021. Bielorusko-poľský novinár čelil obžalobe z "podnecovania k sociálnej nenávisti", "rehabilitácie nacizmu" a "činnosti poškodzujúcej národnú bezpečnosť", za čo mu podľa skorších informácií poľského denníka Gazeta Wyborcza hrozilo 5 až 12 rokov väzenia.

"Politicky motivovaný proces a dnešný rozsudok namierený proti poľskej identite sú výrazným svedectvom antipolských aktivít bieloruského vedenia. Odsudzujeme nespravodlivý rozsudok vydaný súdom autoritatívneho štátu," uviedol hovorca poľského ministerstva zahraničia Lukasz Jasina. Poľský premiér Mateusz Morawiecki na twitteri napísal, že osem rokov väzenia pre Pačobuta je "neľudský rozsudok bieloruského režimu" a "ďalší prejav prenasledovania Poliakov v Bielorusku". Morawiecki uistil, že Poľsko "urobí všetko preto, aby pomohlo poľskému novinárovi, ktorý ukazuje pravdu".

Štyridsaťdeväťročný Pačobut je dlhoročným dopisovateľom denníka Gazeta Wyborcza. Pôsobil tiež vo Zväze Poliakov v Bielorusku (ZPB), čo je organizácia združujúca poľskú diaspóru. Úrady podľa Vjasny Pačobuta vinili konkrétne napríklad z toho, že v médiách označil sovietsky útok na Poľsko z roku 1939 za agresiu.

Agentúra AP už skôr napísala, že Pačobut informoval aj o rozsiahlych protestoch, ktoré v roku 2020 zachvátili Bielorusko po vtedajších prezidentských voľbách. Ich oficiálne výsledky dlhoročnému bieloruskému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi priniesli nové funkčné obdobie, opozícia a západné krajiny ich ale považujú za sfalšované.

Sudca v stredu Pačobuta poslal na osem rokov do trestaneckej kolónie so sprísneným režimom. Súdny proces, ktorý začal v polovici januára, sa odohrával za zatvorenými dverami, vyhlásenie rozsudku bolo verejné, uviedla Vjasna, ktorá odsúdeného pokladá za politického väzňa. Naša Niva pripomína, že Pačobut strávil za mrežami už takmer dva roky.

Bieloruská opozičná vodkyňa Svjatlana Cichanouská, ktorá je v litovskom exile, označila rozsudok za "osobnú pomstu" Lukašenka. Novinára podľa nej odsúdili za to, že robil svoju prácu. "Andrzej odmietol akékoľvek dohody s nezákonným režimom. Teraz musíme urobiť všetko pre to, aby sme ho spoločne so všetkými ostatnými politickými rukojemníkmi oslobodili," napísala Cichanouská. Tá vystúpila v poľskom Senáte.

Proti verdiktu protestuje aj Bieloruská asociácia novinárov (BAJ). Prípad podľa nej od samého začiatku vyzerá ako odveta za disent a dlhodobú verejnú pozíciu novinára. Rozsudok tak nemá nič spoločné so spravodlivosťou, myslí si asociácia. "Bieloruská asociácia novinárov požaduje okamžité prepustenie Andrzeja Poczobuta a všetkých 33 zástupcov médií, ktorí sú v súčasnosti v Bielorusku väznení," uviedla BAJ.