Print this page

Ani päť rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej súdy kauzu neuzavreli Foto: archív aktuality.sk

Ani päť rokov od vraždy Jána Kuciaka súdy neukončili proces so zvyšnými dvoma z pôvodne piatich obžalovaných, v ktorom už bol k dlhoročnému trestu väzenia právoplatne odsúdený okrem iných vrah Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Nadchádzajúce výročie zločinu z 21. februára 2018, si Slovensko pripomenie rôznymi akciami.

Nový rozsudok nad Marianom Kočnerom, ktorý čelí obžalobe z objednania Kuciakovej vraždy, a nad Alenou Zsuzsovou, ktorá je podozrivá zo sprostredkovania tohto zločinu, by súd prvej inštancie mohol podľa januárového oznámenia šéfky príslušného senátu Ruženy Sabovej vyhlásiť v apríli. Obžalobou Kočnera a Zsuzsovej sa Špecializovaný trestný súd začal znovu zaoberať vlani po tom, čo jeho predchádzajúci oslobodzujúci verdikt voči tejto dvojici zrušil najvyšší súd.

Odporúčame aj: Na výročie vraždy Kuciaka prídu do Bratislavy zástupcovia viacerých medzinárodných organizácií za slobodu médií

V deň piateho výročia vraždy Kuciaka, pri ktorej bývalý vojak Miroslav Marček zastrelil aj novinárovu snúbenicu, sa uskutočnia viaceré spomienkové zhromaždenia. Organizuje ich iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá po vražde dvojice organizovala mítingy, ktoré boli z hľadiska účasti verejnosti najmohutnejšie od revolúcie v roku 1989.

Po celý týždeň budú aj ďalšie akcie na pripomienku výročia zločinu. Ich súčasťou sú napríklad diskusie, medzinárodná konferencia o slobode médií a kinopremiéra dánskeho koprodukčného filmu Kuciak: Vražda novinára režiséra Matta Sarneckiho. Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si uctia aj viac ako dve desiatky veľvyslancov a ďalších diplomatov pôsobiacich na Slovensku.

Odporúčame aj: Kniha Kuciak prináša najnovšie informácie o hlavných aktéroch káuz, na ktoré novinár upozornil

Okrem Marčeka, ktorý sa priznal, že Kuciaka a Kušnírovú zastrelil v ich dome, vinu v prípade uznal aj Zoltán Andruskó. S políciou Andruskó spolupracoval, stal sa kľúčovým svedkom obžaloby a na súde povedal, že objednávateľom vraždy reportéra bol Kočner a sprostredkovateľkou Zsuzsová. Ako Marčekovho pomocníka súdy uznali vinným jeho bratranca Tomáša Szabóa, ktorého na vraždu Kuciaka podľa vyšetrovateľov najal Andruskó.