Print this page

Rada Európy varuje pred ohrozením bezpečnosti novinárov a slobody médií Ilustr. reprofoto EP

Bezpečnosť novinárov a sloboda médií je podľa Rady Európy (RE) a jej partnerských organizácií ohrozená. "Rok 2022 definovala vojna, v častiach Európy to ale bola aj vojna proti novinárom," píše sa v úvode dnes publikovanej výročnej správy. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 bolo podľa RE pri práci zabitých 13 novinárov a mediálnych pracovníkov, z toho 12 práve na Ukrajine, a ďalší 21 boli zranených.

Výskumníci sa okrem vojny sústredili napríklad aj na sledovanie a perzekúciu novinárov a spôsoby, akými štáty legislatívne obmedzujú prácu médií.

„V posledných rokoch sme boli svedkami znepokojujúceho nárastu útokov a vyhrážok voči novinárom. Mnoho novinárov preukázalo odvahu a iní za právo informovať zaplatili životom. Mnohé z týchto útokov zostávajú nepotrestané. Vyzývam členské štáty, aby tento problém brali vážne a plne rešpektovali a chránili práva novinárov, zaistili ich bezpečnosť, chránili ich zdroje a predišli cenzúre aj iným formám zasahovania do práce médií,“ uviedla generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

Rusko bolo niekoľko týždňov po začatí invázie z Rady Európy vylúčené. Analýza napriek tomu venuje priestor útlaku slobodných médií v Rusku, ktorého symbolickým vyvrcholením bolo odobratie licencie opozičnému denníku Novaja gazeta, ktoré minulý mesiac v Moskve potvrdil odvolací súd. V Bielorusku, ktorému výskumníci venovali celú kapitolu, zaznamenala Bieloruská asociácia novinárov (BAJ) vlani 32 prípadov zatknutia novinárov a 55 prípadov policajných prehliadok buď ich domovov, alebo redakcií.

Útoky na novinárov a ich zastrašovanie sa však vlani podľa správy nediali len v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Trinástym zabitým novinárom v roku 2022 bol Güngör Arslan v Turecku, majiteľ a šéfredaktor denníka Ses Kocaeli, ktorý bol zastrelený pred budovou redakcie svojich novín. Celkovo výskumníci za uplynulý rok dokumentujú 74 prípadov napadnutia novinárov na verejných miestach, čo je menej ako v roku 2021, zrejme kvôli utíchajúcej pandémii covidu-19, počas ktorej ľudia protestovali proti vládnym opatreniam.

Analytici hneď úvodom formulujú odporúčania pre členské štáty Rady Európy, Radu samotnú aj inštitúcie Európskej únie. Jednotlivým krajinám odporúčajú, aby lepšie reagovali na vyhrážky fyzickým ublížením adresované novinárom alebo prijali opatrenia proti "výhražným žalobám". "Zneužívanie právnych krokov na zastrašovanie a umlčovanie novinárov a médií - popoťahovanie po súdoch a plytvanie ich časom a peniazmi - je obľúbeným nástrojom niektorých politikov, podnikateľov a ďalších vplyvných osobností," uvádza správa.

Odporúčame aj: Útoky na novinárov sa stali jedným z hlavných predvolebných nástrojov Smeru, dnes si vyhliadli troch komentátorov