Print this page

V utorok sa začne s búraním domu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Foto: Omediach.com

Rodinný dom, v ktorom bol v roku 2018 zastrelený novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová, bude zbúraný. S búraním sa začne v utorok a na mieste v budúcnosti vznikne pamätník slobody slova. ČTK o tom dnes informoval trnavský krajský úrad, ktorý projekt pripravil a financuje.

Kuciakov dom v obci Veľká Mača, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov od Bratislavy, sa bude búrať na žiadosť pozostalých po zastrelenej dvojici.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič uviedol, že cieľom projektu je vytvoriť pamätné miesto, ktoré bude pripomínať odhodlanie a prinášať odkaz budúcim generáciám. S výstavbou pamätníka v hodnote približne 388 000 eur podľa víťazného návrhu plánuje krajská samospráva začať na budúci rok po vybavení potrebných formalít a výbere dodávateľa.

Rodičia Kuciaka a Kušnírovej vlani odhalili pamätník zavraždenému páru v centre Bratislavy.

Slovensko si vo februári pripomenulo piate výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej. V prípade boli odsúdení traja ľudia vrátane vraha reportéra a jeho priateľky. Prvostupňový súd pojednáva o novej obžalobe proti Marianovi Kočnerovi, ktorý je stíhaný pre podozrenie z objednávky Kuciakovej vraždy, a Alene Zsuzsovej, ktorá podľa vyšetrovateľov zločin umožnila. Predchádzajúci oslobodzujúci rozsudok nad touto dvojicou zrušil minulý rok Najvyšší súd SR.