Print this page

Kočnera oslobodili spod obžaloby, Zsuzsová je vinná, dostala 25 rokov (VIDEO) Archív reprofoto Aktuality.sk

V piatok 19. mája Špeciálny trestný súd oslobodil Mariána Kočnera v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Súd uviedol, že "nebolo preukázané" bez dôvodných pochybností, že si Kočner objednal vraždu Jána Kuciaka. Hoci sa Kočner novinárovi pred jeho zabitím vyhrážal kvôli jeho článkom o podnikateľových aktivitách, "vysoký stupeň podozrenia nestačí", uviedol súd a dodal, že "v prípade pochybností je potrebné tieto pochybnosti vykladať v prospech obžalovaného".

Marian Kočner bol oslobodený aj v prípade objednávky vraždy troch prokurátorov, za ktorú bol súdený v tom istom procese. Kočner je tak už druhýkrát oslobodený spod obžaloby vo veci objednávky vraždy. Podľa súdu nebolo dokázané, že skutok (vraždu Jána Kuciaka) spáchal obžalovaný Kočner. Súd Kočnera oslobodil aj z príprav vrážd Daniela Lipšica, Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku.

Spoločníčku Kočnera Alenu Zsuzsovú naopak uznal súd vinnou z objednávky vraždy novinára. Zsuzsová, odsúdená aj za prípravu vraždy dvoch prokurátorov, bola odsúdená na 25 rokov väzenia. Jej vina bola podľa súdu "bez akýchkoľvek pochybností preukázaná" priamymi aj nepriamymi dôkazmi. Súd zároveň Zsuzsovej uložil povinnosť vyplatiť odškodné vo výške 160 tisíc eur rodine Jána Kuciaka.

Počas obnoveného procesu boli predložené nové dôkazy preukazujúce vinu Kočnera a Zsuzsovej, najmä podrobnejšia analýza ich šifrovaných správ medzi nimi. Napriek tomu bol Kočner trojčlenným senátom väčšinou dvoch hlasov nad jedným oslobodený. Rozhodnutie o odsúdení Zsuzsovej bolo prijaté jednomyseľne.

Príbuzní Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej po vynesení rozsudku opustili pojednávaciu miestnosť. „Jednoducho povedané fuj nášmu súdnictvu,“ zareagovala na rozsudok podľa Denníka N Zlatica Kušnírová. „Spravodlivosť nielen s prelepenými očami, ale aj so slúchatkami na ušiach,“ zhodnotil rozsudok Jozef Kuciak, otec Jána Kuciaka. Rodiny sa plánujú odvolať. „Nenecháme to tak,“ povedali podľa Denníka N príbuzní pri odchode zo súdu.

Za vinu Zsuzsovej hlasovali všetci traja členovia trojčlenného senátu, za vinu Kočnera hlasoval len jeden sudca.

Odporúčame aj: Osem medzinárodných novinárskych organizácií kritizuje dnešný rozsudok v kauze vraždy Kuciaka

Z objednávky Žilinkovej vraždy je vinný aj Dušan Kracina. Dušan Kracina dostal 8 rokov za prípravu vraždy Žilinku.

Dnešné rozhodnutie nie je právoplatné, strany sa môžu odvolať na Najvyšší súd SR.

Na verdikt dnes reagovali aj medzinárodné novinárske organizácie.

"Berieme na vedomie odsúdenie objednávateľa vraždy Jána Kuciaka, ale rozsudok zanecháva trpkú príchuť. Nebolo učinené zadosť úplnej spravodlivosti. Vyjadrujeme poľutovanie nad debaklom päťročného súdneho konania proti podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. RSF vyjadruje solidaritu s rodinami novinára a jeho snúbenice. Budeme sa naďalej usilovať o úplnú spravodlivosť a úplnú pravdu za zločin, ktorý podkopal slobodu tlače na Slovensku a v Európe," povedal Christophe Deloire generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc.

Prokuratúra navrhla súdu uznať Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú vinnými v oboch kauzách a vymerať im zhodne doživotie. Záverečné reči na Špecializovanom trestnom súde skončili minulý týždeň, obhajcovia Kočnera aj Zsuzsovej žiadali, aby boli ich klienti oslobodení od obžaloby.