Zomrel jeden z najznámejších slovenských fotografov Peter Leginský

Zomrel jeden z najznámejších slovenských fotografov Peter Leginský Foto: Facebook Peter Leginský

Vo veku 71 rokov zomrel známy slovenský fotograf Peter Leginský. O jeho úmrtí informujú na sociálnych sieťach mnohí jeho priatelia a bývalí kolegovia.

"Dnes umrel môj najlepší kamarát, kolega, spoluautor knižky Noci v lakovkach. Vyše 40 rokov sme spolupracovali a vždy sme sa mohli na seba spoľahnúť. Peter Leginsky - Peťko zlatý, odpočívaj v pokoji. Ja som si istá, že ten tvoj luteransko - katolícko- židovský Boh ťa pochopí a prijme ťa do svojho náručia. V duši za tebou nikdy neprestanem plakať," napísala v utorok neskoro v noci na facebooku jeho dlhoročná kolegyňa novinárka Barbora Laucká.

Ako jeden z mála fotografov zo Slovenska fotografoval už od roku 1989 svetové filmové hviezdy na prestížnych akciách. Napríklad na filmovom festivale vo francúzskom Cannes, ale aj na akciách ako bol viedenský Opernball či známy Ples v opere. O fotení v Cannes mu vyšla aj kniha Cannes - fotograf a hviezdy.

Odporúčame aj: RTVS v súvislosti s úmrtím Petra Leginského a pohrebom Milky Zimkovej mení program

Fotografie nielen z festivalov, ale aj z bežnej novinárskej práce či dokonca vojnovej zóny prezentoval na desiatkach autorských výstav. O fotení v Cannes si nedávno zaspomínal v rozhovore pre Vivasenior: „Upútala ma atmosféra festivalu, blízkosť takých hviezd ako Sylvester Stallone, Nicole Kidman, Isabella Rosselini, Sean Connery a ďalší. Dôležité bolo získať dobré miesto na fotografovanie, keď hostia prechádzajú po červenom koberci. Prvý raz som netušil, že na fotenie budem potrebovať rebrík, ktorý som si potom už nosil na každý festival ako súčasť výbavy,“ povedal Peter Leginský v rozhovore pre Vivasenior .

Peter Leginský sa narodil 31. mája 1952 v Bratislave. Bol absolvent bratislavskej Vysokej školy múzických umení. Začínal v televízii ako asistent rôznym režisérom a kameramanom. Neskôr sa presunul do denníka Práca a stal sa z neho renomovaný fotograf, ktorý pracoval pre mnohé významné slovenské a české tlačené médiá.