Print this page

Kováčik Hríbovi: KBS knihy o Bezákovi nezakázala

Štefan Hríb je šokovaný, že jeho kniha rozhovorov s odvolaným arcibiskupom Róbertom Bezákom nie je v niektorých katolíckych kníhkupectvách. .týždeň za tým vidí zákaz z Konferencie biskupov Slovenska.

 

 

V predvianočnom období vyšli hneď dve knihy rozhovorov s emeritným arcibiskupom. Prvá je kniha rozhovorov medzi Hríbom a Bezákom Medzi nebom a zemou a Vyznanie, ktorú napísala tiež novinárka - Marie Vrabcová.

V reportáži s názvom Zakázala cirkev Bezákove knihy? .týždeň tvrdí, že knihy nie je možné kúpiť v kníhkupectvách, ktoré spadajú pod KBS. „Objavila sa taká informácia, že KBS zakázala v niektorých svojich predajniach (Lúč a Spolok sv. Vojtecha) predávať niektoré knihy," tvrdí týždeň.

„Potom čo som sa dozvedel, že KBS nechce, aby výťažok z týchto kníh išiel na bezdomovcov a ľudí v trápení, o ktorých sa stará pán Kuffa v Žakovciach. Tak to je druhý šok, že kniha rozhovorov so stále ešte arcibiskupom, hoci iba emeritným, nemôže byť predávaná v katolíckych kníhkupectvách. To mi príde, že je kniha od diabla? Alebo od zlého?" pýta sa Štefan Hríb, ktorý to prirovnáva k totalitným praktikám.

 .týždeň upozorňuje, že zakázaná je aj kniha Kristovci od fotografa a publicistu Ľubomíra Bechného. „Je to pravda. Dozvedel som sa tú informáciu. Aj som sa pýtal v týchto predajniach a potvrdili mi, že majú interný príkaz, konkrétne v Lúči v Žiline - čo ja neviem, či to je alebo nie je predajňa KBS - no dostali pokyn nepredávať okrem tých dvoch knižiek, ktoré vyšli s arcibiskupom Bezákom, ani túto. Mňa to trošku zaskočilo. Toto je trochu iná kniha. Sú to osobné svedectvá o viere 12 kresťanov, kde pán Bezák je len jeden z dvanástich," povedal Bechný pre týždeň.

„KBS nevydala žiaden zákaz, ktorý pán Hríb spomína," povedal pre Omédiách.com hovorca KBS Jozef Kováčik. Zároveň upozorňuje, že KBS nevlastní žiadne kníhkupectvo.

Knihy o Bezákovi patria podľa reportáže v Televíznych novinách Markízy aktuálne medzi najpredávanejšie tituly na Slovensku. Predávajú sa nielen v klasických či online kníhkupectvách, ale aj v niektorých katolíckych. Martina Karlíková na blogu upozornila, že knihu ponúka napríklad Vydavateľstvo dona Bosca, či kresťanské vydavateľstvo Zachej.sk.