Print this page

Time: Osobnosť roka 2013 je pápež František

Magazín Time pravidelne od roku 1927 na sklonku roka na titulke na sklonku roka zverejňuje osobnosť, ktorú považuje za najvýznamnejšiu v uplynulom roku. Tento rok je ňou pápež František.

 

 

„Vodca katolíckej cirkvi sa stal novým hlasom svedomia," píše magazín Time. Len zriedka sa na svetovej scéne objaví hráč, ktorý vyvolá tak rýchlo pozornosť ako mladých, tak starých, veriacich ale aj cynikov ako pápež. Počas deviatich mesiacov v úrade upriamil pozornosť na témy: bohatstvo a chudoba, spravodlivosť a právo, transparentnosť, modernosť, globalizácia, postavenie žien, manželstva, pokušenie moci-. Posolstvá Františka sú jasne viditeľné, keď bozkáva tvár znetvorenému mužovi alebo umýva nohy moslimské ženy, čo je obraz, ktorý rezonuje ďaleko za hranicami katolíckej cirkvi, takto vysvetľuje magazín svoju voľbu.

Na shortliste sa na druhom mieste umiestnil Edward Snowden, treťom aktivistka Edith Winds a následne Bashar Assad.

Osobnosti roka začal magazín zverejňovať už v roku 1927, vtedy pod názvom Muž roka. Prvou osobnosťou bol Charles Lindbergh, ktorý preletel ponad Atlantický oceán. V roku 1938 bol podľa časopisu Time osobnosťou roka Adolf Hitler a v roku 1942 Stalin. V roku 1994 tento titul získal aj Ján Pavol II.

V roku 2010 získal ocenenie Mark Zuckerberg, v minulom roku Barack Obama, ktorý ho získal aj v roku 2008. Nie vždy ocenenie získavaj jednotlivci – v roku 1960 ho udelili americkým vedcom, v roku 1975 ho získalo feministické hnutie amerických žien, v roku 1982 počítač a v roku 2011 protestujúci.