Print this page

TOP 10 mediálnych udalostí v roku 2013 Foto: Markíza

V roku 2013 sa menili majitelia aj šéfovia médií. Médiá riešili nielen otázku ako prežiť na reklamnom trhu, ale aj ako sa vysporiadať so žalobami. Pozrite si výber najdôležitejších udalostí, ktoré sa udali v slovenských médiách v roku 2013.

 

 

Markíza má nového riaditeľa, Ťapáková skončila

S príchodom Matthiasa Settele do Markízy nastali zmeny vo vedení aj v programe. Nový riaditeľ neobnovil zmluvu na ďalšie vysielanie Modrého z neba, zrušil Tv Fooor. Markíza obmedzila politiku, skončilo Na telo a pri voľbách už televízia nevysiela žiadne mimoriadne relácie.

Babiš kúpil Hospodárske noviny

Podnikateľ a český politik pôvodom zo Slovenka v roku 2013 rozširoval svoju politickú moc ale aj mediálnu. K nákupom médií v ČR pribudla aj kúpa slovenského vydavateľstva Ecopress, ktoré vydáva Hospodárske noviny.

Rádio Viva skončilo

Rádio Viva v noci 21. decembra skončilo vysielanie, skončila mu platnosť licencie. Koniec sprevádzali emócie a petície jej vysielateľov a fanúšikov. Novú licenciu na uvoľnené frekvencie získala spoločnosť Corporate Legal, ktorá plánuje spustiť nové Info rádio. V decembri Najvyšší súd pozastavil rozhodnutie rady.

OBSE kritizuje Slovensko za súdy s médiami

Organizácia OBSE vyjadrila znepokojenie s prípadmi, keď viacerí predstavitelia slovenskej justície žiadajú vysoké odškodné v súdnych sporoch proti médiám. „Žaloby sudcov a prokurátorov v kauze Bonano a rozsudok súdu v kauze sudcu Trubana voči denníku SME sú priamym ohrozením médií ako zástupcov verejnosti vo vykonávaní ich základných funkcií informovania verejnosti a kontroly verejnej moci," kritizoval aj IPI Slovensko.

Diskreditácia novinára Nicholsona

Na jeseň prišla do SME nahrávka rozhovoru medzi novinárom Tomom Nicholsonom a jeho bývalým kolegom zo SME Martinom Čorejom. Krátko nato niekto zavesil na internet rozhovory Nicholsona s bosom podsvetia Jurajom Ondrejčákom alias Piťom.

Vznikla aj zanikla TV Fooor

Jedným z hlavných rozhodnutí nového riaditeľa bolo zrušenie Tv Fooor. Nová stanica sa nedožila ani prvých narodenín.
Okrem Markízy aj JOJ zakladala televízie, vznikla TV Wau pre ženy a a Senzi TV, ktorá bojovala o miesto na výslní so Šlágr TV.

Slovak Telekom kúpil Digi Slovakia

Slovak Telekom v roku 2013 urobil viacero obchodov, pri ktorých spája svoju značku so športovým vysielaním.

Expres má nového majiteľa

Rádio Expres vo februári ovládol medzinárodný koncern Bauer Media Group (cez svoju dcérsku spoločnosť Bauer Ausland).

SSN hrozí finančný kolaps

Medzi uzneseniami, ktoré prijal v novembri Snem Slovenského syndikátu novinárov bolo aj "vytvoriť a realizovať krízový scenár a zabrániť finančnému kolapsu organizácie" ale aj „opätovne preskúmať nevýhodné zmluvy a projekty a vyvodiť právne dôsledky."

ESĽP dal za pravdu novinárovi

Európsky súd pre ľudské práva dal za pravdu novinárovi Arpádovi Soltészovi v spore so Slovenskou republikou. Ide o spor z roku 2003, ktorý sa týka článku z Národnej obrody o zmiznutí podnikateľa v roku 1997.