Print this page

TASR promuje akciu extrémistu Mariána Mišúna

Verejnoprávna TASR zverejnila správu, v ktorej promuje protestnú akciu pravicového extrémistu Mariána Mišúna. Ten chystá so svojim Občianskym združením Ľudia v ohrození tretí protest „proti skorumpovaným politikom a asociálom."

 

 

Na jednom z takýchto podujatí v minulosti pálil vlajku EU. Podľa propagujúceho bilbordu chce touto akciou riešiť „opakované útoky asociálov na východnom Slovensku."

 

Nikde v správe TASR nie je ani zmienka o tom, kto je za týmto združením.

Marián Mišún bol členom zrušenej Slovenskej pospolitosti. Ako dôvod jej rozpustenia Najvyšší súd uviedol, že niektoré programové body Slovenskej pospolitosti boli v rozpore s Ústavou. Známy je aj z protestu Za bezpečný a slušný život na Slovensku II, kde spoločne so Štefanom Potockým podpálili vlajku Európskej únie. Dostal za to 300-eurový peňažný trest a dvojročný zákaz pobytu na území Bratislavy. Bol prepustený z Mestskej polície v Trnave. Podľa Hospodárskych novín je spájaný s výcvikom neonacistov – tzv. Bojovým tímom, v ktorom mal pôsobiť ako tréner. V minulosti bol aj šéfom púchovskej Matice slovenskej.

Po tom, ako zorganizoval pod hlavičkou Matice akciu s podtitulom Z vlastnej krajiny nás vytláčajú brutálne sa množiaci asociálni cigánski paraziti, vedenie Matice na neho podalo trestné oznámenie.

Odporúčame aj: Markíza sa postavila za extrémistu

„Našim zámerom je organizovaný odpor proti neschopným politikom a asociálom, ktorí dlhodobo ničia budúcnosť Slovákov," píše o sebe OZ.

TASR cituje Mišúna: „Zároveň sme požiadali primátora, aby zvážil možnosť, pomôcť nášmu občianskemu združenie zrealizovať pripravovaný projekt, a teda umiestniť v Prešove na vhodnom mieste pamätnú tabulu obetiam kapitalizmu po roku 1989 a kriminality asociálov."

Požiadali sme o reakciu TASR: "Správu o pripravovanom protestnom zhromaždení OZ Ľudia v ohrození, ktoré sa má konať v Prešove v sobotu vydala TASR dnes, teda deň pred podujatím. Je to štandardné avízo na podujatie, ktoré sa v regióne uskutoční. Oznámenie o konaní tohto protestu dostalo aj mesto Prešov. Ide o legálne zhromaždenie. Informovanie o ňom v jednej avízovej správe nepovažujeme za promovanie akcie. Či na podujatí dôjde k podnecovaniu k rasovej nenávisti v tejto chvíli TASR nevie. To budú môcť – zrejme až po podujatí – skonštatovať orgány činné v trestnom konaní. TASR protest spravodajsky pokryje," povedal pre Omédiách.com šéfredaktor TASR Marián Kolár.