Print this page

Zomrel Gabriel García Márquez Zdroj: Gala_Ianugural

Kolumbijský spisovateľ Gabriel García Márquez zomrel vo veku 87 vo svojom domove v Mexico City, trpel zápalom pľúc zhoršovanie. Informáciu prinieslI vo štvrtok v noci viaceré zahraničné médiá.

 

 

"Zomrel García Márquez," povedal podľa DPA Robert Perea, úradník Národnej rady pre kultúru a umenie v Mexiku.
Márquez je nositeľom Nobelovej ceny za literatúru, je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov magického realizmu a to aj napriek tomu, že jeho tvorba je natoľko rozsiahla, že sa nedá presne vymedziť do určitého žánru.

Márquez bol známy aj ako novinár

Narodil sa v roku 1927 v Kolumbii v meste Aracataca.

Pôvodne začal študovať právo, ktoré nedokončil a začal sa venovať žurnalistike. Svoje prvé poviedky uverejňoval v novinách El Heraldo.

Od roku 1948 bol novinárom a dopisovateľom rôznych provinčných novín. Ako spravodajca významného bogotského listu El Espectador pôsobil v Európe i na revolučnej Kube. V päťdesiatych rokoch napísal niekoľko poviedkových próz s ktorými nebol veľmi spokojný, a tak sa pustil do písania filmovej kritiky, v Ríme dokonca vyštudoval réžiu.

V roku 1955 vyšiel jeho prvý román Opadané lístie v malom bogotskom vydavateľstve potom, ako ho v prvom odmietli.

V roku 1958 sa vrátil do Kolumbie a oženil sa s Mercedes Barchovou. V roku 1961 sa s rodinou presťahoval do Mexika. Sústredil sa na rodinu (narodili sa im dvaja synovia Rodrigo a Gonzalo) a v Barcelone písal aj filmové scénáre.

V roku 1967 sa konečne dostavil literárny úspech, Sto rokov samoty, za tri roky sa predalo víac než pol milióna výtlačkov. Táto kniha mu priniesla dlho očakávanú slávu a peniaze, ktoré mu umožnili venovať sa písaniu. Medzitým sa začal aktívne zapájať aj do politického diania.

V roku 1982 dostal Nobelovu cenu za literatúru a peniaze použil na vytvorenie vlastného denníka „El Otro".

(Podľa wikipedie)