Článok Hitler spasiteľom? prešetruje polícia aj prokuratúra

Print this page

Článok Hitler spasiteľom? prešetruje polícia aj prokuratúra

Z článku lifestylového časopsiu vyšiel Adolf Hitler ako spasiteľ ubiedeného Nemecka, ktorému vďačí krajina za veľa, napríklad diaľnice, a ktorý to so svojou pomstychtivosťou len „trošičku" prehnal.

 

 

V májovom čísle magazínu Slovak Man Magazín vyšiel článok Hitler spasiteľom?, ktorý napísal redaktor časopisu Henrich Fačkovec. Polícia aj prokuratúra si na článok posvietia.

Polícia prípad zaregistrovala a bude sa ním zaoberať pre podozrenie z protiprávneho konania. „Každý prípad je najskôr potrebné individuálne skúmať. Bez zákonom stanoveného postupu podľa trestného poriadku nie je možné vopred určiť, či má nejaké konanie znaky trestného činu, prípadne určiť jeho právnu kvalifikáciu," povedal Michal Slivka hovorca Prezídia policajného zboru.

"Krajská prokuratúra Trenčín vec zaevidovala ako konkrétny poznatok, o ktorom ihneď začne konať a rozhodne zákonu zodpovedajúcim spôsobom," povedal pre Omédiách.com krajský hovorca prokuratúry Marián Sipavý.

Viac: Časopis pre mužov urobil z Hitlera spasiteľa

Na Slovensku je popieranie holokaustu trestné od roku 2001. „Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje, alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky," píše sa v trestnom zákone.

O vyjadrenie sme v utorok požiadali aj šéfredaktora časopisu Ondreja Adamca. Povedal, že nemá čas.

Aktualizácia 5. júna 18:10: Šéfredaktor a riaditeľ vydavateľstva sa za článok ospravedlňuje: Vyjadrenie šéfredaktora Slovak Man k článku "Hitler spasiteľ ľudu?"