Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s článkom Spasiteľ ľudu?

Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s článkom Spasiteľ ľudu?

Článok v magazíne pre mužov Slovak man magazín o tom, že Hitler to len „trošíčku so svojou pomstychtivosťou prehnal," má trestnú dohru.

 

 

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne začal 17. júna trestné stíhanie vo veci prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, web Omédiách.com o tom informoval vyšetrovateľ.

Podrobnosti: Časopis pre mužov urobil z Hitlera spasiteľa

Podľa jeho slov doposiaľ nestotožnený páchateľ publikoval článok v časopise Slovak man magazín s názvom Spasiteľ ľudu?, ktorý v časti článku označenej ako „Nenávisť k Židom" uvádza: „Často sa dnes skloňuje slovo holokaust a hrozné skutky páchané na Židoch v koncentrákoch. Prečo však k tomu prišlo? Práva a najmä Židia boli v 20. Rokoch tí, čo parazitovali na zdevastovanom nemeckom národe a nútili Nemcov padnúť viac a viac na kolená – nemožno sa potom čudovať , aký názor a postoj sa k nim v Nemecku vytvoril. Áno, časom to Hitler so svojou pomstychtivosťou trošičku prehnal, ale treba sa na to pozrieť aj z druhej strany mince – nezačalo to bez dôvodu."

Podľa stanoviska vyšetrovateľa sa týmito slovami snaží páchateľ verejne ospravedlniť holokaust a zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii.

Na Slovensku je spochybňovanie holokaustu trestné. „Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje, alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky," píše sa v Trestnom zákone.

"Náš časopis je písaný odľahčene a s nadsádzkou – ak niekto náš časopis číta pravidelne, vie, že v prvom rade chceme baviť a nestaviame sa do role odborného periodika. Článok, ktorý napísal náš redaktor ako malé okienko na historickú tému, aj keď poriadne kontroverznú, napísal o kontroverznej osobnosti a kontroverznom období samotnom v dejinách ľudstva," napísal šéfredaktor a riaditeľ vydavateľstva Ondrej Adamec.Pozrite si celé jeho stanovisko.


Trestné stíhanie bolo začaté na základe realizačného návrhu policajtov KR PZ Trenčín.