Print this page

Redaktori SME protestujú červenou. V Pente si to všimli Foto: SME V.Šimiček

Rozhodnutie o tom, či aj denník SME sa stane alebo nestane súčasťou Mediálneho holdingu Penty, podobne ako Trend či Plus 7 dní, sa blíži.

 

 

Zástupca šéfredaktora denníka SME Lukáš Fila v komentári v dnešnom vydaní napísal, že „redakcii ostáva ešte pár dní, kým sa dozvie, či sa teda tá Penta natlačí do akcionárskej štruktúry, alebo nie."

Finančná skupina Penta skupuje médiá nepriamo a vo veľkom. Minulý mesiac získala cez holandskú investičnú spoločnosť V3 Media Holdings kontrolu nad Trend Holdingom a vydavateľstvom 7 Plus spolu s webmi Centrum.sk. Kým v týchto médiách prebehla kúpa pomerne v tichosti, v redakcii SME sa vstupu Penty do akcionárskej štruktúry viacerí bránia. V novinách vyšlo niekoľko kritických komentárov na adresu Penty a jej vstupu do médií, špeciálne do Petit Pressu.

Aktuálne si väčšina kľúčových ľudí denníka SME, ktorí sú na Facebooku, zmenila profilové fotografie s červeným podkladom, ako znak tichého protestu proti snahám Penty, získať podiel v Petit Presse. Urobil tak aj šéfredaktor SME Matúš Kostolný aj jeho zástupcovia. „Tu nejde o to, kto odchádza, ale kto nesúhlasí s tým, aby SME Penta kúpila a chce to dať takto najavo," vysvetlila na Facebooku redaktorka.

Počas dnešného dňa si červenú profilovku zmenili aj viacerí ľudia mimo redakcie, čitatelia, aktivisti, ako znak toho, že nesúhlasia so vstupom Penty do SME.

Zároveň sa začali šíriť aj parodické fotky, aj také, na ktorých je spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák s rovnako červeným pozadím, ako majú redaktori SME.

Finančná skupina Penta si zmenené profilovky ľudí zo SME všimla. „Je to slobodné rozhodnutie redaktorov, aký majú profil a ako komunikujú na sociálnych sieťach," reagoval pre Omédiách.com hovorca Penty Martin Danko.

Penta nerokuje o kúpe podielu v SME priamo. Haščák otvorene povedal, že rokovania s predávajúcim má na starosti väčšinový vlastník SITA Igor Grošaft.

Autorka článku v minulosti pracovala pre Trend Holding a Petit Press