Print this page

Redaktori Korzára nenasledujú veľkého brata SME Foto: korzar.sk

Súčasťou vydavateľstva Petit Pressu je okrem denníka SME viacero iných médií. Medzi ne patrí aj regionálny denník Korzár, ktorý vychádza v dvoch mutáciách pre Prešovský a Košický kraj a patrí k nemu aj sedem mutácií, ktoré vychádzajú s týždennou periodicitou.

 

 

Kým Matúš Kostolný dal po oznámení, že Penta získa kontrolu vo vydavateľstve Petit Press, výpoveď a odstúpil z pozície šéfredaktora SME, jeho kolega šéfredaktor Korzára Peter Bercík výpoveď nedáva a píše, že ani jeho redaktori.

„Niektorí sa čudujú, prečo redaktori denníka Korzár nenasledujú svojho väčšieho „brata v SME" a nedávajú hromadné výpovede," píše vo svojom komentári.
„Odpoveď je jednoduchá. Tím Korzára je skvelá partia, ktorá vždy ťahala za jeden povraz. Kto si už nepamätá, tomu pripomenieme, že iba redaktori denníka Korzár majú osobnú skúsenosť so snahou oligarchov ovládnuť nepohodlné médiá," píše Bercík a následne popisuje udalosti, ako sa tím redaktorov Korza (predchodca Korzára) nebál postaviť proti neslobode tlače a v čase vrcholiaceho mečiarizmu a vplyvu Alexandra Rezeša, snažiaceho sa silou prevziať noviny Korzo, dokázal ako partia slobodne zmýšľajúcich novinárov vytvoriť začiatkom roka 1998 nezávislé noviny Korzár vo vydavateľskom dome Petra Vajdu.

Odporúčame aj: Denník SME má dvoch dočasných šéfov

„Bol to práve pán Peter Vajda, ktorý urobil pre slobodu tlače na Slovensku obrovský kus práce a aj po zmene vlastníckych práv mu vo vydavateľskom dome Petit Press zostáva rovnako silný vplyv, ako mal doteraz. Na základe našich dlhoročných skúseností je pre nás garantom, že budeme pokračovať ako nezávislé slobodné médium," píše Bercík.

„Denník Korzár bol, je a bude slobodný. Môžete s tým nesúhlasiť, môžete sa o tom hádať, môžete o tom diskutovať, ale to je tak všetko, čo proti tomu môžete urobiť," ukončil svoj komentár Bercík.

Podobne bez výpovedí  je to aj v maďarsky písanom denníku Uj szó.