Prečo je investigatívne spravodajstvo dnes dôležitejšie než kedykoľvek predtým?

Prečo je investigatívne spravodajstvo dnes dôležitejšie než kedykoľvek predtým?  Foto: UK

Pozrite si prednášku známeho investigatívneho novinára Walta Bogdanicha, trojnásobného držiteľa Pulitzerovej ceny, ktorý prednášal na UK v Bratislave. Témou boli Riziká a prínosy investigatívnej žurnalistiky v globálnej ekonomike.

 

 

 

Walt Bogdanich je zástupcom šéfredaktora investigatívneho oddelenia novín New York Times, kde pracuje od roku 2001. Predtým bol investigatívnym producentom americkej televízie CBS, pracoval v ABC News a v denníku Wall Street Journal. Na Slovensku sa s ním budú môcť stretnúť študenti, ako aj odborná verejnosť v Bratislave aj Košiciach.

Bogdanich získal Pulitzerovu cenu po prvý raz v roku 1988 za články pre Wall Street Journal o rizikových zdravotníckych laboratóriách. V roku 2005 dostal Pulitzerovu cenu za americké národné spravodajstvo za sériu článkov o firemnom utajovaní zodpovednosti za smrteľné nehody na železničných priecestiach. Tretiu Pulitzerovu cenu získal v roku 2008 spolu s kolegom z New York Times, Jakeom Hookerom, za investigatívne spravodajstvo za články o jedovatých prísadách vo farmaceutických výrobkoch z Číny. Bogdanich vyhral aj štyri Ceny Georgea Polka, Cenu Zahraničného tlačového klubu (Overseas Press Club Award) a Cenu Geralda Loeba za celoživotné dielo v roku 2010. Bogdanich pracuje ako docent na Fakulte postgraduálneho štúdia novinárstva na Columbia University v New Yorku. Titul magistra žurnalistiky získal na Ohio State University v roku 1976, po absolvovaní štúdia politológie na Wisconsin University.
(Podľa UK v Bratislave)
Prednáška na nahrávke tv.sme.sk začína približne po 33 minúte.