Print this page

Nový spolumajiteľ SME zatajuje, čo sám za vydavateľstvo zaplatil Titulka Trendu

Ak Protimonopolný úrad dá súhlas, dcérska spoločnosť agentúry SITA na čele s jej majiteľom Igorom Grošaftom sa stane polovičným vlastníkom vydavateľstva Petit Press. Prečo sa majiteľ agentúry SITA, ktorá je posledné dva roky v strate, rozhodol kúpiť polovicu výrazne silnejšieho vydavateľstva, s peniazmi od Penty?

 

 

„Len pre synergie a nič iné. Keď to spravíme, ušetríme milióny na redakcii, tvorbe obsahu, tlači, distribúcií a ďalších veciach," povedal Igor Grošaft v rozhovore pre najnovšie vydanie týždenníka Trend.

Počas rozhovoru Igor Grošaft ponúkol viacero variantov ohľadom spoluúčasti vlastnej firmy na transakcii: Na otázku či bude mať v transakcii peniaze aj on, najprv odpovedal, že je finančne zainteresovaný a nesie finančné riziko. „Určite áno. Nie som sám, lebo mám spolumajiteľov v SITA." Nekonkretizoval, v akej výške ani v koľkých percentách. Na poznámku redaktora, že Penta oznámila, že kúpu financuje stopercentne, odpovedal: „Nazvime to tak, že nesiem vlastné finančné riziko."

S nemeckým spoluvlastníkom Petit Pressu spoločnosťou RBVG začal rokovať už v marci toho roku.

Napriek tomu, že chce, ako majiteľ SITA budovať so SME synergiu, budúceho svojho partnera spoločnosť PSIS (slovenského spoluvlastníka Petit Pressu) ani šéfa vydavateľstva Alexeja Fulmeka o zámere kúpiť nemecký podiel Petit Pressu neinformoval. V lete, v čase, keď už vrcholili jeho rokovania s nemeckým vlastníkom, sa stretol s Fulmekom, paradoxne aby s ním rokoval o možnom vstupe Petit Pressu do SITA. Fulmek, o tom, že Grošaft rokuje s nemeckým vlastníkom o kúpe podielu v Petit Presse, netušil. Ako povedal pre Omédiách.com je prekvapený, že Igor Grošaft "mu to nepovažoval za potrebné vtedy povedať."

Grošaft to vysvetľuje v rozhovore pre Trend (ktorý patrí tiež pod finančné krídla Penty) tým, že mal záujem o nemecký podiel. „Päť minút po podpise zmluvy som volal Alexejovi Fulmekovi, aby sme sa stretli. Chápem špecifiká redakcie SME, ale nepriateľské prevzatie neprichádza do úvahy. Nebolo to ani v úmysle, ale nie je to ani možné. Bez súhlasu druhého akcionára neviem ovládnuť redakciu. V akcionárskych zmluvách je to postavené tak, že pán Vajda zodpovedá za tvorbu obsahu vydavateľstva."

V rozhovore povedal napríklad aj to, že nevidí logiku aby predával svoj podiel spoločnosti PSIS a aj to, že mediálny biznis nemá žiadne špecifiká. Takto o biznise v médiách uvažuje aj Jaroslav Haščák, spolumajiteľ Penty, s ktorým sa Grošaft pozná približne od roku 1996.

Igor Grošaft je spolumajiteľom SITA. Bývalý člen prezídia FNM bol ako nominant SDKÚ v predstavenstve štátnej Slovenskej energetickej prenosovej sústavy, (SEPS). Po tom, ako sa v roku 2012 jeho meno objavilo v údajnom spise SIS Gorila, podľa ktorej sa mal podieľať na presadzovaní záujmov skupiny Penta pri privatizácii, Grošaft požiadal vtedajšieho ministra hospodárstva Juraja Miškova, aby ho odvolal z funkcie v SEPSe. Hospodárske noviny aj aktuálne.sk spojili jeho meno s Radoslavom Procházkom.