Print this page

Najnovšie číslo Charlie Hebdo vyjde v miliónovom náklade Idependent Twitter

Redakcia sa útokom nenechá umlčať.

Francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo, ktorého redakcia sa spamätáva z krvavého útoku, sa nechystá skončiť. Najnovšie číslo, ktoré má vyjsť budúci týždeň, bude mať miliónový náklad. Bežne časopis vychádzal v náklade 60 tisíc výtlačkov. Podľa rozhlasu Franceinfo to oznámil advokát časopisu.

Číslo bude mať len niekoľko strán a k redakcii, ktorá po krvavom útoku ostala, sa pridá viacero svetových karikaturistov.

„Vždy, keď sme sa stretli, tak sme vtipkovali o šialencoch a hlupákoch, ktorí sa boja obyčajnej karikatúry, a zvolia preto násilie. Môžu sa ďalej báť, pretože budú prichádzať ďalšie karikatúry," pre server ABC povedala redaktorka Caroline Fourest, ktorá prežila.

Viacero svetových magazínov pri písaní článkov o tragédií použili ako ilustračné fotky karikatúry časopisu, kde však obrázky moslimov prekryli. Podľa redaktorky autocenzúra je najhoršia reakcia.

„To je to, čo džihádisti chcú. To je ich cesta. Zabiť niekoľko ľudí v každej krajine, to je najjednoduchšie. Zobrať automatickou zbraň a pozabíjať ľudí. Na to nepotrebujete talent. Talent však potrebujete, ak chcete byť karikaturistom alebo novinárom."

Pri útoku na redakciu časopisu v stredu zahynulo osem členov redakcie. Medzi nimi šéfredaktor týždenníku Stéphane Charbonnier alias Charbo, jeho kolegovia karikaturisti Cabu, Georges Wolinski, Tignous a profesor ekonómie a novinár Bernard Maris.

Redakcie po celom svete zverejňujú fotky, na ktorých ich redaktori s nápisom "Sme Charlie Hebdo" vyjadrujú redaktorom satirického časopisu podporu.