Print this page

Článkami v novinách Naše novinky sa už zaoberá aj Rada pre reklamu.

 

 

Rada obdržala sťažnosť od fyzickej osoby na reklamný článok umiestnený v novinách „Naše novinky-Bánovce nad Bebravou", ktorý propaguje výhody osobného účtu od Poštovej banky.

Sťažovateľ namieta, že článok nie je označený ako inzercia a vytvára dojem redakčného článku.

Podľa Arbitrážnej komisie RPR je sťažnosť opodstatnená. Postup novín, ktoré vydáva vydavateľstvo 14 news, porušil Etický kódex.

Odporúčame aj: Trh zaplavili nové noviny. Propagujú neznámu stranu TIP

V danom prípade sa AK RPR stotožnila s názorom sťažovateľa a pri posudzovaní vychádzala najmä zo skutočnosti, že obsah článku, jeho nadpis, štylistika, záverečný podpis „autora" ako aj samotné umiestnenie v rámci strany, súčasťou ktorej je redakčný obsah, môžu v priemernom spotrebiteľovi vyvolať dojem, že text je taktiež súčasťou riadneho redakčného obsahu a nie je reklamou, čo však v skutočnosti nie je pravda. „Aj napriek tvrdeniu vydavateľa, že reklamný článok je označený číslom inzercie, AK RPR má za to, že predmetná reklama nie je odlíšená takým spôsobom, aby bola ako reklama pre priemerného spotrebiteľa rozoznateľná, a preto uznala námietky sťažovateľa a reklamu vyhodnotila ako porušujúcu Kódex," píše vo svojom rozhodnutí komisia.

Pre noviny, ktoré sú známe tým, že propagujú stranu TIP, nie sú PR články vydávané za bežné žiadnou novinkou.
Náhodne sme našli napríklad tento.