Print this page

Penta poslala do Denníka N dôraznú žiadosť v súvislosti s Gorilou Foto: Penta

Dnes prišiel do Denníka N mail od právnika Penty, v ktorom píše o výhradách k článkom o tzv. spise Gorila.

 

 

Ide o články: Čo sa píše o Grošaftovi v Gorile: Už vtedy mal byť Haščákov človek a O Grošafta sa bude zaujímať aj tím vyšetrujúci Gorilu.
„Ako právni zástupcovia Jaroslava Haščáka podotýkame, že oba články považujeme za zavádzajúce, pretože čitateľovi podsúvajú predovšetkým nasledovné nepravdivé tvrdenia, ktoré sú prezentované ako kategorické pravdy bez akéhokoľvek podkladu," píše právnik Penty Dušan Ďurík. O výhradách informuje samotný Denník N.

Podľa Denníka N „podnikateľ Grošaft, ktorý pre Pentu nedávno kúpil 45-percentný podiel v Denníku SME, je podľa informácií z polície jedným z 25 ľudí, ktorí majú byť na zozname vlastníkov účtov v banke HSBC, ktorú vyšetrujú pre podozrenie z daňových únikov. Grošaft, ktorý popiera, že by mal kedy v banke účet, bol v roku 2005-2006, kedy unikli údaje z banky, členom prezídia Fondu národného majetku za SDKÚ. V rovnakom čase mala SIS podľa spisu Gorila odpočúvať byt na Vazovovej ulici, kam podľa spisu chodil Haščák s politikmi a štátnymi úradníkmi."

Právnik Penty vymenoval tri tvrdenia z článku, ktoré považuje za nepravdivé:

1. „ Haščák v období, keď prebiehala „akcia Gorila", sa stretával „v byte na Vazovovej" s politikmi a s úradníkmi z FNM.
2. „Akcia Gorila" sa uskutočnila, pretože si v roku 2005 Peter Holúbek, príslušník SIS, všimol, že „do susedného bytu až príliš často chodí šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a predstavitelia FNM alebo ministri".
3. Nebyť pochybenia na strane SIS, odposluchy získané počas „akcie Gorila" by obstáli ako dôkazy v trestnom konaní.

Podľa Ďuríka "takto podané informácie predstavujú zásah do práva na ochranu osobnosti dotknutých subjektov a jasne ich poškodzujú nielen v očiach verejnosti ale aj obchodných partnerov". Právnik Penty nežiada o zverejnenie ich odpovede.

Foto: Dennik N

"Voči tvrdeniam uvedeným v článkoch sa zásadne ohradzujeme a dôrazne žiadame, aby sa redaktori Denníka N do budúcnosti zdržali kategorických skutkových tvrdení, ktoré nevedia hodnoverne preukázať, ďalej aby si dôsledne overovali dostupné fakty a nakoniec, aby informácie, ktoré sú dostupné, poskytovali svojim čitateľom nestranne, vyvážene, objektívne a pravdivo," píše právnik.

„Médiá dlhodobo upozorňujeme, ak prezentujú tzv. spis Gorila ako pravdivý, najmä ak doterajšie vyšetrovanie kauzy skôr vyvracia informácie z tohto internetového spisu," povedal pre Omédiách.com hovorca Penty Gabriel Tóth.

Denník N nemieni na písaní o Gorile nič meniť. „Nevidím dôvod, aby sme o spise Gorila písali inak. Už tri roky sa ním zaoberá polícia, parlament. Vyšetrovatelia hovoria, že informácie zo spisu sa potvrdzujú. Spis Gorila je jednoznačne dôležitou súčasťou slovenskej politiky, a preto o ňom musíme písať," povedal pre Omédiách.com šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.