Print this page

Denník N a SME sa sťažujú na Fica Foto: ÚV SR

Už viac ako rok premiér Robert Fico neodpovedá na otázky denníka Sme a ani Denníka N.

 


Novinári z oboch médií sa pravidelne pýtajú a premiér vždy povie, že im neodpovie. Lebo sa mu nepáčil prístup denníka Sme pri článku o kaštieli v Rusovciach a podpore Janukovyčovi.

 

Obom denníkom už došla trpezlivosť a spoločne dali podanie na Tlačovú radu. V ňom žiadajú, aby rada posúdila, či novinári v prípade spomínaných článkov porušili zásady novinárskej etiky, informuje Denník N. Fico žiadal opravu. Denník Sme zverejnil stanovisko Fica, ale opravu zverejniť odmietol, lebo bol presvedčený, že chybu neurobil.

Po odchode časti redakcie do Denníka N preniesol svoj rezervovaný postoj aj na Denník N.

Podrobnosti o spore: Fico a SME si posielajú odkazy

Podľa tlačového zákona sú orgány verejnej moci „povinné na základe rovnosti poskytovať vydavateľovi periodickej tlače a tlačovej agentúre informácie o svojej činnosti na pravdivé, včasné a všestranné informovanie verejnosti".


„Zaväzujeme sa rešpektovať výsledok rokovania pred Tlačovou radou, a v prípade, že rada svojím rozhodnutím konštatuje porušenie novinárskej etiky, oba denníky zverejnia opravu tak, ako to Robert Fico požaduje," píšu v sťažnosti, ku ktorej sa pripojili vydavatelia oboch novín.

Tlačová rada sťažnosť zaregistrovala. „Informujeme o ňom tlačový odbor Úradu vlády ako odporcu a budeme sa tým zaoberať ako sťažnosťou na porušenie zásad slobodného prístupu k informáciám," povedal šéf Tlačovej rady Július Lörincz pre Denník N.

„Z už známych faktov je evidentné, že redaktori v oboch prípadoch uviedli nepravdivé tvrdenia, teda klamali, a je smutné, že ani po takomto dlhom čase nie sú schopní sami uznať svoje profesionálne pochybenia, čo zostáva prekážkou na obnovenie štandardných korektných vzťahov," napísal podľa Denníka N Úrad vlády.