Print this page

Spolumajiteľ Penty: Médiá sú pre nás atómovým kufríkom, štítom pred útokmi Foto: Penta

Aj keď o akvizícii médií zvyknú majitelia Penty hovoriť takmer ako o kvapke v mori. nO netaja sa tým, že majú pre nich veľký význam, sú špeciálnou investíciou.

 

 

„Médiá by som nenazýval platformou, ale špeciálnou investíciou. Svojou veľkosťou totiž do platforiem nezapadajú, nemajú hrubý prevádzkový zisk EBITDA aspoň 50 miliónov eur, čo je pre nás hranica. A na tú nedosiahnu, ani keď sa staneme hráčom číslo jedna na Slovensku a k tomu sa nám podarí niečo kúpiť v Česku," povedal v rozhovore pre české Hospodářské noviny spolumajiteľ Penty Marek Dospiva.

Penta sa minulý rok stala silným hráčom na slovenskom mediálnom trhu – získala spoločností 7 PLUS, Centrum Holdings, TREND Holdings a polovičný podiel vo vydavateľstve Petit Press.

„Skupina vníma pôsobenie na mediálnom trhu s dlhodobým investičným horizontom a s ambíciou rozšíriť svoje investície v tejto oblasti aj na susednom českom trhu," píše finančná skupina o plánoch vo výročnej správe. V Česku sa hovorí o vydavateľstve Vltava-Labe-Press, čo Dospiva nechcel komentovať.

Médiá sú pre Pentu dôležité, na dôvodoch sa podľa Dospivu všetci zhodli. A aké sú to dôvody? „Nikto z nás partnerov nechce bývať v Mníchove alebo Ženeve. Všetci chceme bývať tu, v Čechách a na Slovensku, preto chceme zlepšovať prostredie, v ktorom žijeme. Čím lepšie a transparentnejšie to tu bude, o to viac sa bude dariť aj našim firmám. Medzi retailovými firmami a médiami môžeme využiť synergie, či už v reklame, alebo v určitej osvete."

Najzásadnejší je tretí dôvod, ktorý Dospiva povedal. Prirovnal ho k atómovému kufríku, štítu. „Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. To, že médiá vlastníme, nám dáva istotu, že pre kohokoľvek bude horšie nás iracionálne napádať. To iracionálne by som podčiarkol."

Najväčším segmentom v portfóliu Penty je zdravotníctvo (40 %), nasledujú developerské aktivity (22 %), výrobný sektor (14 %) a finančné služby (12 %). v roku 2014 dosiahla hodnota aktív skupiny 6,7 miliardy eur.