Print this page

Blogerka, ktorá písala ako zdolala rakovinu, priznala, že klamala Reprofoto au.tv

Austrálčanka Belle Gibson si vybudovala kariéru na tom, že na svojom blogu písala emotívne články ako vyhrala nad rakovinou len pomocou „sily ovocia a zeleniny" a cvičenia. Rakovinu pritom nikdy nemala. Svoj vymyslený príbeh aj dobre speňažila.

Austrálčanka sa zviditeľnila ako 23-ročná v máji 2013, keď sa na sociálnych sieťach pochválila, že vyhrala boj nad zhubným karcinómom mozgu po štvorročnej alternatívnej liečbe terapiou, cvičením a upravenou stravou, napriek tomu, že lekári jej dávali len niekoľkomesačné vyhliadky. Nasledovali články a fotky a rady, ktorými prilákala milióny fanúšikov. Len 200 tisíc ich bolo na Instagrame.
„Mnohým čitateľom a onkopacientom priniesla nádej, keď písala, že sa vďaka zdravej strave vyliečila svoju rakovinu krvi, pečene, mozgu a maternice," píše The Indpendent.

Belle Gibson napísala knihu The Whole Pantry, ktorá sa stala bestsellerom a spustila špeciálnu mobilnú aplikáciu. Len aplikácia jej priniesla 300 tisíc dolárov.

V aktuálnom vydaní The Australian Women's Weekly priznala, že klamala, rakovinu nikdy nemala.
"Nie. Nič z toho je pravda," priznala. Vysvetľovala to svojsky, že za tým bolo ťažké detstvo, že sa musela o seba starať a že sa jej postupne miešala jej vymyslený príbeh s realitou." „Prežila som to a zároveň neprežila."

"Nechcem odpustenie," povedala pre ženský časopis. Vie že je za to zodpovedná, no dúfa, že "ľudia si povedia, že tiež je len človek."

K priznaniu dospela po tlaku verejnosti a novinárov, ktorí upozornili, že v jej tvrdeniach je viacero nezrovnalostí a klamstiev. Podozrenie, že klame vzniklo, keď tvrdila, že peniaze z aplikácie daruje charite, odmietala preukázať na akú charitu, rovnako sa nechcela preukázať dôkazom o chorobe.

Aplikácia ako aj kniha bola stiahnutá z predaja. Médiá v súčasnosti hodnotia aj prístup vydavateľstva, že nesie svoj diel zodpovednosti, keď také knihy vydáva. Prípadom sa zaoberá už aj austrálska polícia.

Belle Gibson bola populárna: