Ktoré médiá priniesli najviac káuz a ktoré ich odignorovali?

Ktoré médiá priniesli najviac káuz a ktoré ich odignorovali? Ilustr.foto: RTVS

Viaceré médiá odignorovali, kauzy na ktoré poukázala konkurencia. Informovali o nich často až vtedy, keď sa kvôli ním odvolával minister. Zmienke o dôvode odvolávania sa totiž vyhnúť nedalo.

 

 

Mimovládna organizácia INEKO analyzovala, ako médiá informovali o vybraných desiatich kauzách posledného roka.

„Zamerali sme sa najmä na kauzy, ktoré rezonovali médiami v druhej polovici roka 2014 a začiatkom 2015, pričom niektoré prebiehali už niekoľko rokov. Vybrali sme kauzy, ktoré boli spojené s vysokými štátnymi úradníkmi alebo plytvaním verejnými financiami," píše INEKO, ktoré upozorňuje, že do analýzy sa nedostal Denník N, ktorý spustil web v januári.

Zoznam sledovaných káuz
1. Kúpa predraženého CT prístroja
2. Česká úplatkárska kauza Pandury, v ktorej je zainteresovaný Miroslav Výboh
3. Predražená a neefektívna reklama na sladkovodné ryby
4. Minister Ján Richter odporúčal firmu Star EU, ktorá vyhrala 70 tendrov zo 70
5. Podozrivý víťaz mýtneho tendra firma Paywell
6. Drahé jedlo v štátnych nemocniciach dodané personálne prepojenými firmami
7. „Zázračne" výkonná firma Pavla Pašku Komed, opozíciou označená za práčku špinavých peňazí
8. Ex-minister Pavol Pavlis v konflikte záujmov v spore súkromnej firmy Port Service a FNM
9. Šéf štátnej firmy MH Development odvolaný pre zaplatenie pokuty zo štátnych peňazí
10. Pokuta za nepriznaný úver pre šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia

7 z 10 káuz otvorilo SME

Najviac káuz otvoril a najviac o kauzách písal denník SME a jeho portál sme.sk. Z 10 otvoril 7. Po SME nasledovali Hospodárske noviny a hnonline.sk s a na treťom mieste RTVS.

Popri SME otvoril samostatne kauzu už len týždenník Plus 7 dní – išlo o kauzu „pokuta pre Foraia", v ktorej ako prvý upozornil na kauzu nepriznaného úveru na luxusný byt riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Kauzu predraženého nákupu CT-čka v piešťanskej nemocnici otvorila spolu so SME aj televízia Markíza.

Medzi televíziami je jednotkou pri kauzách RTVS

RTVS vedie v informovanosti spomedzi televízií, jej komerčné kolegyne zareagovali na kauzy vždy (s výnimkou Markízy v kauze CT-čko) až keď došlo na významnú udalosť ako odvolávanie ministra a podobne.

Niektoré médiá na Výboha zabudli

O kauze Pandury niektoré médiá (Plus 1 deň, Pravda, Hospodárske noviny) informovali v októbri 2012, keď bol zatknutý hlavný podozrivý, ako o českej korupčnej kauze a opomenuli fakt, že je v nej zapletený slovenský podnikateľ Miroslav Výboh, blízky premiérovi, aj keď to bolo od začiatku známe, píše Ineko. Slovenských aktérov spomenuli iba SME a Rádio Slovensko. Až v roku 2013 priniesol Trend obsiahly článok, v ktorom opisoval blízky vzťah podnikateľa s premiérom.

 

Kauzu Star EU otvorilo sme.sk. Väčšina médií si ju všimla až na piaty deň. Nasledovali skoro tri týždne relatívneho ticha, počas ktorého kauzu živilo najmä SME. K téme sa vrátilo viacero médií, až keď opozícia avizovala odvolávanie ministra práce Jána Richtera.

Na kauzu Paywell ako prvé upozornilo sme.sk. „Tentokrát v tom bolo samotné až mesiac, kým si pochybnú firmu s nejasnou vlastníckou štruktúrou všimli aj iné spravodajské webstránky a RTVS," píše INEKO. Ostatné televízie znovu zareagovali až v deň odvolávania ministra financií Jána Počiatka.

 

Reklamu na sladkovodné ryby väčšina médií odignorovala

Neefektívnu reklamu na sladkovodné ryby odignorovali všetky televízie aj rádiá, týždenníky, z denníkov Pravda, a aj väčšina webových portálov. O kauze písali len SME, Hospodárske noviny a Plus 1 deň v tlači aj na webe. A to aj napriek tomu, že koncom roka 2014 už bolo jasné, že reklama bola neefektívne zadaná médiám s nízkou sledovanosťou a počúvanosťou a úplne sa minula účinku.

Foto: Omédiách.com

 

Kauza predraženého jedla v nemocniciach sa už na druhý deň ocitla na väčšine portálov a na tretí aj vo väčšine denníkov, okrem Pravdy.

Kauze KOMED sa počas skúmaného obdobia vôbec nevenovali televízia TA3, rádiá Expres a Fun a neobjavila sa ani v tlačenom .týždni, Trende a Novom čase. Najviac o nej informovali Pravda a SME.

Kauzu Port Service otvoril denník SME. Nespomenulo ju len Fun rádio a najviac o nej písali Hospodárske noviny a hnonline.sk.

Prípad MH Development sa objavil vo viacerých médiách naraz v októbri 2014 po upozorneniach poslanca Miroslava Beblavého. Najintenzívnejšie o kauze informovali a Rádio Slovensko, naopak .týždeň spomenul MH Development len vo video reportáži na webe, do tlače sa nedostal.

Kauzu „pokuta pre Foraia" otvoril týždenník Plus 7 dní ešte vo februári 2014 a najviac o nej písala Pravda. V januári 2015 ústavný súd pokutu potvrdil a prípad spomenulo okrem Pravdy aj SME. „Celkovo sa prípadu médiá venovali veľmi málo, v komerčných televíziách ani rádiách sa neobjavila vôbec," píše Ineko.

(Článok je pripravený podľa analýzy INEKO)