Print this page

V Pente chcú vlastnú investigatívnu žurnalistiku Foto: Penta

Po kúpe väčšiny mienkotvorných vydavateľstiev chce finančná skupina odkrývať korupciu.

 

 

Podľa informácií Omédiách.com v Pente sa uvažuje o podpore vlastného tímu investigatívnych žurnalistov. Ľudia od Penty už oslovujú ľudí z prostredia médií. Zatiaľ nie je jasné, či by bolo vytvorené nové investigatívne médium, alebo fond. Spomína sa suma v niekoľkých státisícov eur, ktorými by Penta odhaľovanie káuz podporovala. Je možné, že ak záujem zo strany novinárov nebude, nič nevznikne.

Šéfom mediálneho holdingu Penty je Peter Mertus. Ten potvrdil, že vo vedení Penty takáto úvaha bola. „Bola taká diskusia v rámci skupiny. Ale myslím si, že momentálne nie sú z toho žiadne výstupy ani závery. Nejakí ľudia asi boli oslovení, aj keď neviem kým," povedal Mertus.

Penta býva zvyčajne pred reálnym spustením projektov zdržanlivá. Podobne tomu bolo aj minulý rok, keď do poslednej chvíle popierala vstup do Petit Pressu.

Odporúčame aj: Penta si z novinárov urobila atómový kufrík

Investigatívny novinár Tom Nicholson ponuku od Penty zatiaľ nedostal. Ak by prišla, v žiadnom prípade by tam nešiel. „Je to ťažko predstaviteľné, že Penta má zastrešovať investigatívnu žurnalistiku. Neviem si predstaviť, kto by pre nich písal. Vidím tam aj problém s dôverou: jednak u ľudí, ktorí sa na to dajú, kto im bude veriť, ale aj pri samotných výstupoch - článkoch," povedal Nicholson.

Ak by niečo také malo vzniknúť, tak si to vie predstaviť len tak, že by do fondu prispievali jednotliví vydavatelia a fond by mal nezávislú komisiu - ale to tiež len ako krajné riešenie.

Problém je podľa neho v tom, že „súkromný, vysoko špekulatívny kapitál typu Penty má svojé záujmy a tieto skryté záujmy sa len ťažko dajú zladiť s nestrannou a objektívnou misiou zodpovednej žurnalistiky. Bez ohľadu na to, či Penta nedávno skupovala podiely na slovenskom mediálnom trhu, čo je neželaný ale žiaľ, neodolateľný jav. A aj preto, lebo Penta zrejme hrala hlavnú ale zatiaľ nevyšetrenú úlohu v prípade Gorily, ktorá ju ťažko oprávňuje financovať investigatívnu žurnalistiku. Jednoducho, aj keby im naozaj išlo o budúcnosť tohto žánru na Slovensku, nedisponujú potrebnou spoločenskou dôverou, aby to ani len ústne podporili," povedal Nicholson, ktorý píše pre denník Sme, kde Penta má 45-percentný podiel vydavateľstva.


Sledujte nás na Facebooku: