Print this page

Týden sa ospravedlnil za anketu o vzkriesení Hitlera a utečencoch Foto: Bundesarchiv

Pred niekoľkými dňami český časopis Týden dal čitateľom otázku, ktorou vyvolal búrku kritiky a u mnohých čitateľov prebudil xenofóbne nálady.

 

 

Otázka znela: "V posledných týždňoch sa u mnohých Čechov v súvislosti s utečeneckou krízou naplno prejavuje xenofóbia. Keby vstal z mŕtvych Hitler a sľúbil, že Európu utečencov zbaví, volili by ste ho?" 58 percent dalo kladnú odpoveď.
Hlasujúci v ankete nepredstavujú sociologickú vzorku, nemá striktné pravidlá. Týden na základe ankety napísal článok, ktorý vyvolal mnoho nenávistných komentárov.

Nie je to prvá neobvyklá anketa, ktorú v poslednom období Týden zverejnil. 

Časopis za krátko článok z webu stiahol a slušným čitateľom sa za rasistické a xenofóbne prejavy diskutérov ospravedlnil: „Vzhledem k tomu, že se zde původně publikovaný text stal terčem rasistických poznámek a projevů xenofobie, se redakce on-line deníku TÝDEN.CZ rozhodla tento text stáhnout. Redakce se tímto omlouvá všem slušným čtenářům, ale nebude tolerovat jakékoliv projevy rasismu a xenofobie."

Odporúčame aj: To naozaj želáte už aj deťom smrť?


V pôvodnom článku Týden písal aj toto: Jistě, někteří mohli své "kliknutí" brát jako vtip, se založenýma rukama také bezpochyby nezůstali sedět (placení) trollové, kteří se snaží podněcovat radikalismus a nenávist. Snad je mlčící většina již unavená tím, jak média toto téma do poslední kapky ždímají, a na nějakou anketu kašle. Přesto je ten výsledek zarážející a naznačuje, kam se naše společnost dostala.