Print this page

Bývalý podpredseda Syndikátu novinárov údajne strieľal v reštaurácii Foto: Akadémia médií

Pri incidente v reštaurácii pri pive bol aj bývalý hovorca prezidenta a zakladateľ Akadémie médií Ján Füle. Aktualizované o stanovisko Füleho.

 


Dvaja bývalí novinárí, niekdajší členovia vedenia Slovenského syndikátu novinárov a dnes vedenia Akadémie médií, skončili na policajnej stanici.

 

"V reštaurácii na Papánkovom námestí v Bratislave jeden z hostí vytiahol podľa polície zbraň a vystrelil. Strelcom bol bývalý televízny pracovník, ktorý momentálne pôsobí na akademickej pôde Zdenko Cho. Účastníkom incidentu bol aj bývalý hovorca prezidenta Ján Füle," informovala v utorok večer televízia JOJ. Streľbu pre televíziu potvrdili zamestnanci reštaurácie aj polícia, ktorú privolali.

Z. Cho (Foto:Linkedin)Zdenko Cho bol v minulosti televíznym pracovníkom, podpredsedom Slovenského syndikátu novinárov, aj riaditeľom Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu na ministerstve zahraničných vecí. Dnes učí na Akadémií médií, kde je vedúcim Katedry mediálnej komunikácie.
Publicista a bývalý šéf SSN Ján Füle bol v minulosti hovorcom prezidenta Rudolfa Schustera. Bol predsedom SSN a dnes je riaditeľom Akadémie médií. Spolu s nimi bol v reštaurácii ďalší muž.

Podľa policajtov výstrelu predchádzala hádka. Výstrel zasiahol stôl a guľka sa odrazila od steny reštaurácie na zem. Podľa JOJ obaja skončili v putách. Füleho a ďalšieho muža policajti po výsluchu prepustili domov. Poverený príslušník Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave II obvinil z prečinu výtržníctva 57 ročného Zdenka z Bratislavy," povedala pre JOJ policajná hovorkyňa Lucia Miháliková.

"Došlo k nechcenému náhodnému výstrelu. Nik nebol zranený a nevznikla ani škoda. Viac k tomu nemám čo dodať," napísal Cho v SMS televízii. Füle sa pre televíziu nechcel vyjadriť. Podľa policajného stanoviska vytiahol Zdenko Cho zbraň z púzdra.

Aktualizácia o stanovisko Jána Füleho (2. septembra): "Žiadna hádka ničomu nepredchádzala. Sedel som na pive a neskorom obede (nestíhali sme, mali sme opravné štátnice a zápisy) so Zdenom a kolegom. So Zdenom sa poznám viac ako 30 rokov s tým kolegom viac ako 40, naši otcovia boli kolegovia v ČSTK a my sme potom spolu chodili na vysokú. A aj pracovali v SME. Napríklad. Doberali sme si Zdena, že chodí so zbraňou. On dokazoval, že je to bezpečnejšie ako vystreľovací dáždnik. Nebolo. Našťastie sa nikomu nič nestalo, bola to blbosť, vypovedal som ako svedok a tým sa to skončilo. Jemu zobrali zbroják a zbrane, je športový strelec. Ako povedal pán poručík, ktorý to vyšetroval: "Boli ste v nesprávnu chvíľu na nesprávnom mieste". Ale inak 5 hodín na policajnej stanici, fajn životná skúsenosť."

„Takéto správanie kategoricky odsudzujem a považujem ho za nezlučiteľné s postavením akademického funkcionára. Preto som sa rozhodol s okamžitou platnosťou až do vyriešenia prípadu pozastaviť funkciu vedúceho Katedry mediálnej komunikácie PhDr. Zdenkovi Cho a súčasne som poveril vedením katedry dr. Gabrielu Mezeiovú," Reagoval pre JOJ rektor Akadémie médií Eduard Chmelár, predseda strany SEN.