Print this page

Peter Schutz sa ospravedlnil za chyby v komentári Reprofoto tv.sme.sk

„Kto ste včera čítali text na tomto mieste, rýchlo naň zabudnite," píše v dnešnom vydaní Korzára komentátor Peter Schutz.

 


„Komentátorovi sa podaril excelentný lapsus, keď za prieskum agentúry Focus vydával preferencie inej, omnoho menej známej a teda i menej dôveryhodnej agentúry. Nepýtajte sa, ako sa to mohlo stať, v šachu sa tomu hovorí „prezrel som celú rodinu", vysvetľuje.

 

V utorkovom vydaní denníka vyšiel komentár s názvom Smer opäť na vlne, kde Schutz hodnotí výsledky prieskumu preferencií politických strán, no s nesprávnymi číslami. Píše, že „októbrový Focus zreteľne napovedá, že stávka na nízke pudy, predsudky, dvojciferné IQ a strašenie obyvateľstva mu otvára možnosť unikátneho úspechu, ktorým by bola jednofarebná vláda dvakrát po sebe." 

Viac: Volebné preferencie podľa posledného prieskumu agentúry Focus

V komentári použil nesprávne čísla pri strane Smer (namiesto 39,7 malo byť 39,1). Horšie to dopadlo pri Sieti, ktorej percentá ubral - namiesto 12,6 dal 8,6 percent. A naopak - pri SDKÚ pridal, kde použil nesprávnych 5 percent a písal o zázračnom zmŕtvychvstaní. V skutočnosti mala strana len 2,8 percent. „Všetkých, ktorým sme včera ubrali čosi na povesti a dobrom mene, vrátane Focusu, sa patrí poprosiť o prepáčenie," ospravedlnil sa na záver Schutz. Z akej "menej dôveryhodnej agentúry" použil čísla, nenapísal. 

Čísla, ktoré Schutz omylom priradil k agentúre Focus, priniesla spoločnosť Agentúra sociálnych analýz.