Print this page

Cenu za slobodu myslenia získal bloger, je vo väzení Foto: EP

Laureátom tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia od Európskeho parlamentu sa stal saudskoarabský bloger Raif Badawi, hrozí mu bičovanie.

Saudskoarabský bloger a aktivista za ľudské práva Raif Badawi je zakladateľom webovej stránky Osloboďte saudských liberálov. Za svoje konanie, považované za urážku islamských hodnôt, bol v roku 2012 odsúdený na desať rokov väzenia, 1000 rán bičom a finančnú pokutu. V januári tohto roku si na verejnosti vytrpel prvých 50 rán, zvyšných 950 mu po medzinárodných protestoch odložili. Jeho manželka Ensaf Haidar, ktorá spoločne s ich tromi deťmi žije v Kanade, začiatkom tohto týždňa oznámila, že saudské úrady dali svoj súhlas na to, aby sa v jeho bičovaní pokračovalo.

Spoločne s Raifom Badawim sa do finále tento rok dostal zavraždený ruský opozičný líder Boris Nemcov a venezuelská opozícia, ktorú reprezentuje zoskupenie Mesa de na Unidad Democrática a politickí väzni.

Prípad Raifa Badawiho je i predmetom uznesenia EP z februára tohto roku. Poslanci ňom dôrazne odsudzujú bičovanie Badawiho, ktoré označujú za "krutý a šokujúci čin." Orgány Saudskej Arábie zároveň vyzývajú k tomu, aby ho "okamžite a bezpodmienečne prepustili, pretože je považovaný za väzňa svedomia, ktorý je zadržiavaný a odsúdený len za uplatňovanie svojho práva na slobodu prejavu."