Svetové médiá vytvorili rebríček vplyvných mysliteľov. Kto sa tam od nás dostal?

Svetové médiá vytvorili rebríček vplyvných mysliteľov. Kto sa tam od nás dostal? Foto: Elisa Cabot

Redaktori popredných svetových médií vytvorili rebríček najvplyvnejších mysliteľov tohto roku.

 

 

Zdroj: GDIDo zoznamu sa dostal z nášho okolia francúzsky spisovateľ z bývalého Československa Milan Kundera. Ocitol sa v prvej stovke vplyvných verejných osobností celého sveta.

 

Na čele rebríčka je pápež František, za ním je v globálnom rebríčku brazílsky spisovateľ Paulo Coelho, bangladéšsky nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Muhammad Júnus, turecký spisovateľ ocenený Nobelovou cenou Orhan Pamuk a Američan Edward Snowden, ktorý upozornil na praktiky amerických tajných služieb. Kunderovi v tomto rebríčku patrí 84. miesto.

Český ekonóm Tomáš Sedláček bol vyhodnotený ako 87. najvplyvnejší mysliteľ zaradený do nemeckej oblasti.

Najväčší vplyv na myslenie v nemecky hovoriacich krajinách majú Snowden, britská architektka irackého pôvodu Zaha Hadid, bývalý pápež Benedikt XVI., Peruánsky spisovateľ Mario Vargas Llosa či ruský šachista a politík Garri Kasparov. Okrem Benedikta narodeného v Nemecku ide teda o ľudí, pre ktorých nemčina nie je materinským jazykom.

Osobnosti do rebríčka nominovali veľká svetové médiá a na analýze ich vplyvu sa podieľal Massachusettský technologický inštitút.

Podujatie organizuje americký denník The Huffington Post v spolupráci so švajčiarskym výskumným ústavom Gottlieb Duttweiler Institute.